„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

петак, 6. децембар 2013.

„Гром“ у здраву памет

Пре око месец дана, фрустрирани неспособношћу државе, становници Лазаревца су прибегли нешто традиционалнијој методи истеривања правде: обелоданили су фотографије и имена особа за које тврде да су дилери наркотика.

Не знам да ли су неки, или сви, од њих ухапшени у синоћњој операцији полиције, коју је пропагандна бранша Државног Дна назвала „Гром“. Пошто су „Блијесак“ и „Олуја“ већ били заузети, дођавола... Али како год било, неких 250 људи широм Жутије је похапшено по оптужбама за узгајање и продају дроге и незаконито поседовање оружја.

Сјајна вест, зар не? Ето, похапсише дилере. А шта су досад радили, сунце им калајисано? Преговарали са водећим нарко-мафијашем у Европи, трговцем оружја и људских „резервних делова“, убицом Срба и окупатором српске земље, „државником“ Хашимом. Где бољег начина да се од издајника ППВ-а (што умишља да је ВВП) направи велики државник, него да се театрално хапси по Србији, па онда о томе да брује све режимске новине као „великом успеху“. Има ли беднијег и тужнијег призора него када се полуписмени таблоиди хвале како о „великим успесима“ ППВ-а и Владе Жутије пише чак и „Хауаjан њуз“.

А данас не само што је петак, када се обично износе вести са истеком рока употребе, него је још синоћ умро Нелсон Мендела, па ниједна друга вест не може да примирише од панегирика јужноафричком лидеру. Значи не само да су направили медијски циркус од нечега што би полицији требало да буде рутински посао, него су и то забрљали до даске. Није први пут.

Да се разумемо, овде није проблематично хапшење дилера. То је једна од најгаднијих сорти криминалаца. Али њихово хапшење спада у оне редовне задатке иоле озбиљне државе. Другим речима, у нормалној држави полиција дилере хапси сваки дан, и од тога се не прави медијски циркус. Мислим, шта хоће? Бомбону? Орден? Сертификат признања што не запишавају чизме приликом нужде?

Ухапсили сте дилере, и то тек пошту су народу дозлогрдили ваша неспособност, небрига и нерад. Направили сте од тога медијски циркус, јер само то и знате; важнија вам је ваша виртуелна, медијска реалност од оне стварне. Тиме што се хвалите нечим што би требало да буде рутинска ствар само истичете колико сте свакодневно неспособни - или још горе, активно чините зло. А што не разумете да о вама све говори кад после овога седнете у Бриселу са Тачијем, срдачно се с њим рукујете и смешкате се за камере, можда је у свему овоме најтужније. Јер нисте ни свесни колики сте лицемери, и колико зла чините свима, да би добро било само вама.

За крај, стварни успех хапшења дилера биће ако после буде мање дроге на улици. Али нешто ми говори да се ништа битно променити неће. Не постоји џабе она народна изрека: „Не кради, власт не воли конкуренцију.“

2 коментара:

Filip Bulovic је рекао...

Ухапсили су оне који нису платили рекет Вучићу, Вељовићу и компанији. Са највећим шверцером наркотика на Балкану се редовно виђају у Бриселу а и Османија и Кељмендија изгледа нису ухапсили. Бори се против нарко мафије са истим успехом са којим се бори против корупције, стави на власт неспособно створење па ће ти он сваки свој "подвиг" описати у штампи.

Witch-king of Angmar је рекао...

Могуће је да је ово урађено ради привременог смиривања ситуације. Оно објављивање идентитета дилера је само први корак. Ако остане по старом, следеће што ће бити је да ће неко узети пиштољ(врло могуће рођак неког наркомана који је предозирао) и почети да их убија.