„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

среда, 17. новембар 2010.

Инсајдери

Жутило је превршило свако меру. Ево и сама земља се пропиње, тешко јој је да их носи на грбачи. Са неба падају ужарене стене, као упозорење. А ми, као да смо рођени јуче. Не сећамо се више од сат-два уназад. Свако ново злодело жутих невладника отера у заборав оно претходно. Србија битише у непрекидном циклусу оних Ворхолових 15 минута славе (односно срама). Чим се један заврши, други почне. И док се бавимо најновијим „Инсајдером“, невладничка лабораторија ужаса већ спрема ново непочинство.

Слажем се да се речена емисија може најбоље описати као „Ода гадости“. Да представља најмрачнију пропаганду, производ умова потпуно разведених од логике и разума, имуних на чињенице и алергичних на истину. Али побогу, зар је то тек сада јасно? Зар већ годинама није било очигледно да је Б92 у функцији медијског тепих-бомбардовања српског јавног простора - унапређена и времену прилагођена верзија његовог скоро-па-имењака из Вијетнамског рата, „Црног бомбардера“ Б52? То што је неким невладницима и то било мало, па су основали Пешчаник и „е-новине“ као још екстремнија гласила, треба да нас збуни па да поверујемо како је Б92 некакав објективни медиј са професионалним стандардима. Личити на такво нешто у поређењу са наведеним „медијима“ није тешко - али само зато што нешто може да личи на нормалну медијску кућу, не мора да значи да то и јесте. Погледајте Си-ен-ен.

Добро, ако лаже коза, не лаже рог. Б92 је одувек био пропагандна служба Империје, па не треба да изненади то што од 2000. служи и жутократију на исти начин. И једни и други служе истом непријатељу. Али ето, ни десет година скоро па апсолутне власти, потпуне доминације медијским простором и свим аспектима друштва и државе, није било довољно да жутократе „преуме“ тај „неразумни“ народ којим владају у име „разумне“ Империје. То се видело не толико 10. октобра ове године, колико дан раније.

Призор десетина хиљада људи како мирно протестују против државног иживљавања престравио је жутократе таман колико и оне стотине хиљада које су у тишини испратиле Патријарха Павла прошле године. Сад страхују и од песмица на стадионима. Можда им баш није сасвим јасно, онако заслепљеним влашћу и амбасадорским ласкањем, да их једна кап у већ препуној чаши дели од револуционарне правде - али чак и они су у стању да виде да им се клима под ногама. Зато их хвата паника, па праве и пуштају овако хистеричне емисије, подносе лажне кривичне пријаве и причају свакојаке глупости.

„Пропагандиста неће оптужити свог противника за тек било какво недело, већ управо за оно што и сам пропагандиста намерава да почини“.


Тако вели француски филозоф Жак Елул, у својој књизи „Пропаганда“ (Париз 1962, Њујорк 1973). Значи, агресор ће своју жртву да оптужи за агресију, а виновник геноцида ће да своју жртву оптужи за - погодили сте, геноцид. А државно-медијски апарат који оличава Мусолинијеву дефиницију фашизма („Све под државом, ништа изван државе, ништа против државе“), скупа са убеђењем достојним митоманије Луја XIV („Држава, то смо ми“), оптужује народ и Цркву које истовремено мрзи и од њих страхује за „клерофашизам“.

Пре десетак дана је у Широком Бријегу (БиХ) одиграна утакмица на којој су локални навијачи развили заставе нацистичке Немачке и Ватикана:


Широки Бријег, БиХ, новембар 2010 (извор)


Навијачи Широког иначе себе зову „Шкрипари,“ по локалним усташама које су наставиле борбу после априла 1945. сакривајући се у „шкрипама“ тј. пећинама у херцеговачком кршу. Људи који се поносе усташтвом и отворено везују симболе нацизма и Ватикана, шта је то него клерофашизам? Али за Б92, они не постоје. За њих су Хрвати „цивилизирани ЕУропљани“ који немају хулигане и навијаче, и на утакмице иду све у фраковима са халбцилиндрима.

Па ви сад и даље мислите да су то озбиљни медији, а да је жутократија озбиљна власт.

8 коментара:

Moj tzv. život је рекао...

ovo nisam videla ni na jednoj TV. A trebalo je da bude. Doduše, ne pratim baš tv program, pa ne znam; Apropo takvih stvari često sam čula odgovore tipa: A šta se NAS tiče šta ONI rade, važno je da MI budemo korektni...

CubuCoko је рекао...

Нека лажу они - не смемо ми.
Али хајде и да кажемо да лажу, па да свима буде јасно зашто лажу.

Witch-king of Angmar је рекао...

Соколе, са свим овим у вези, ево једне занимљиве анкете коју је радио Галуп:

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/97435/Vise-od-pola-Srbije-nece-u-EU

И све ово уз евроунијатску медијску кампању од које би и Ким Џонг Ил поцрвенео!

Није да се хвалим али утисак ми је последњих месеци био да се људи у Србији полако трезне од евро-лудила и драго ми је да сам добио потврду тога.

CubuCoko је рекао...

Одлично!

The Hero of Crappy Town је рекао...

Nije da mi je do B92 ali nije ni da taj čin nije bio oštro osuđen od strane samih (Zapadnih)Hercegovaca: http://www.poskok.info/index.php?option=com_content&view=article&id=24664:na-psihijatriju-s-njima-policija-privela-idiote-koji-su-obrukali-iroki-brijeg&catid=71:ciroki-brijeg&Itemid=51

CubuCoko је рекао...

Хвала на линку; да, добро је што су и ти људи и онај ко је поставио ”Србе на врбе” у Сплиту летос ипак приведени. Али моја теза о Б92 и тражењу фиктивног ”клерофашизма” међу Србима (а игнорисању стварног) и даље стоји, зар не?

The Hero of Crappy Town је рекао...

Mislim da je i poskok.info bolji srpski portal od B92 i da je to žalostan komentar na stanje medija u Srbiji.

Baš čitam neki dan Drugo-Srbijski blog "Tržišno Rešenje" kad ono avtor veli: "Ne postoji taj kenijski nacionalista koji se može meriti sa razmaženim detetom viših klasa u Americi u mržnji na samu Ameriku i kapitalizam."

Umalo nisam odvalio sa stolice na pod. Nije sad važan kontekst izjave, nego širi kontekst gdje se pro-imperijalni avtor zgraža kako ljudi mogu da mrze (njemu milu) Ameriku, a Amerikanci su! (Zamisli ti to!) A ne prepoznaje da su mu drugovi iz Druge Srbije, a možda i on sam iz istog platna rezani. S time da Srbija nije svjetski siledžija kao što je Amerika pa tako zavređuje prezir svojih "razmaženih deteta viših klasa" još kudikamo manje od Amerike.

CubuCoko је рекао...

Бити бољи (професионалнији, поштенији, родољубивији, како год) од Б92 заиста није тешко.

Не знам јеси ли прочитао мој недавни есеј "Заробљеници америчке матрице" , где се делимично осврћем на то да и "другосрбијанци" и неки њима супротстављени покрети и појединци у ствари само користе обрасце примљене из Холивуда...