„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

петак, 1. фебруар 2008.

Понижења, претње и "пријатељство"

Ројтерс: ЕУ фаворизује Тадића због Косова

"Про-западни председник Србије Борис Тадић у недељу се суочава са националистичкиим ривалом Томиславом Николићем, на изборима који ће одлучити политику Србије према Западу после предстојећег губитка побуњене покрајине Косово."


Овако Ели Цорци ( Ellie Tzortzi) из Ројтерса почиње извештај о другом кругу председничких избора, насловљен "Гласање у сенци Косова." (оригинал овде) Цорци наставља:

"Европска унија... жели Тадићеву победу. Иако се Тадић, као и Николић, противи независности Косова, он ће покушати да заустави повратак у пркосни национализам деведесетих након што се покрајина отцепи, уз подршку Запада, у следећих неколико недеља."


У питању је, значи, само реакција Србије - потмуљено прихватање наметнуте отимачине, или "пркосни национализам," каквим се на Западу описује одбрана земље, идентитета, права, итд. За Ројтерс је независност Косова неизбежна и неминовна:

"Ако Николић победи, политички извори кажу да ће (косовски Албанци) прогласити независност већ идућег викенда. Ако Тадић победи, сачекаће неколико недеља у складу са жељама ЕУ."


Избор дакле није између независности и останка Косова, већ између отцепљења одмах и отцепљења мало касније. Овде недоумица нема: ЕУ подржава прво и пре свега шиптарске сепаратисте, а Тадића само утолико колико хоће и може да обузда Србе да не реагују на отимачину Косова.

ЕУ прети Србима, не очекује отпор

Бивша аустријска министарка Бенита Фереро-Валднер, сада комесар ЕУ за спољне послове, изјавила је у четвртак да "не предвиђа насиље или екстремне акте (са српске стране) јер је министар вањских послова Србије јасно искључио употребу силе."

Истовремено, Фереро-Валднер је запретила косовским Србима:

"Све заједнице на Косову, укључујући и српску мањину, имају виталан интерес у мисији ОЕБС-а за заштиту, изградљу институција и поверења.... Свака претња присуству ОЕБС-а биће на штету најрањивијег сегмента косовског друштва - етничких мањина. Зато добро размислите пре него што донесете било какве одлуке..."


Повод за овакву претњу? Најава из Москве да ће, у случају отцепљења Косова и признања таквог чина на Западу, Русија спречити наставак мисије ОЕБС-а у окупираној покрајини.

Није јасно како ОЕБС штити Србе "изградњом институција" Косова, које стопостотно служе интересима шиптарских сепаратиста. Или како "гради поверење" између Срба и Шиптара; ваљда се то поверење очитује кроз "толеранцију" попут погрома из 2004. Колико ми је познато, Србе на Косову штити НАТО (КФОР) а не ОЕБС - а та заштита не би ни била потребна да НАТО није окупирао Косово 1999. у име шиптарских сепаратиста...

По свему судећи, Фереро-Валднер покушава да унапред оправда очекивано етничко чишћење Срба са Косова под плаштом ЕУ, НАТО и ОЕБС-а, кривећи за то Србе и Русију. Зашто да не? Тадић и Јеремић су "искључили употребу силе," тако да ЕУ зна да Срби неће да се бране. Нити могу, кад је КФОР разоружао све Србе у покрајини (остављајући до зуба наоружану "ОВК," дабоме).

Ни Косово, ни ЕУ

Много пре председничких избора се причало да је на Србији да се определи између Косова и Европе. Коштуница, Илић, Николић, али и многи други веле, "Косово, онда." Тадић, Чеда, Динкић и њима склони кажу, "Ма Европа, какво Косово!" (али у јавности - осим Чеде - иду са паролом "И Косово и Европа," да се народ не досети).

Међутим, из Брисела стиже јасна порука да Србија има да остане без Косова, а о уласку у Европу могло би теоретски да се преговара у неко неодређено, будуће време. Подсетимо се, иако је ЕУ понудила Србији Споразум о стабилизацији и придруживању ("ССП"), овог месеца се предомислила и понудила само "прелазни пакт" о трговини и визним олакшицама. Велики је јаз између понуде да се преговара о нешто краћем чекању на визе специјалним класама становништва (о визама за обичне грађане нема ни говора!) и стварног приступања ЕУ. Али чак и да је Брисел понудио Београду пуноправно чланство у Унији - а није, и неће још дуго, ако икад и буде - опет инсистира да је цена даљег "пријатељства" неморално, криминално и насилно отимање српске територије.

Са таквим пријатељима, коме су потребни непријатељи?

Нема коментара: