„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

уторак, 26. јул 2011.

Ред и закон

Власти самопроглашене републике Косова, упркос свим напорима жутократије да их де факто призна и омогући им све што траже (али на начин који може некако да провуче испод жита сопственом народу), јуче су отпочеле операцију заузимања севера покрајине, где се још не простире њихова страховлада.

Како на ово реагују ЕУропска унија, УН, НАТО и Империја? Немачки командант окупационих трупа каже да он мора да има слободу кретања (а окупирани народ, дабоме, не). Француски амабасадор при терористичкој влади каже да „Косовијанци“ само узимају оно што им (одлуком Империје) припада. Изасланик Империје Питер Фејт каже да се ради о „успостављању реда и закона“ и да власт „једне суверене међународно признате државе, има право да предузме мере како би успоставила власт на целој територији земље“.

Стварно? Па Перице, Србија је суверена, међународно призната земља далеко више од „Косовије“ - зар она нема право да успостави власт на својој територији? А, не, нипошто. Јер Империја каже да нема. Зар није сјајна логика малог Перице?

Врховни Жутник је заузет примањем награда од Империје. Каже, Србија неће да ратује, он хоће само мирно и дипломатски да решава проблеме. Баш као и његови узори, који се ево сатраше од силне дипломатије у Либији, а пре тога у Ираку, Авганистану, и - ако је неко заборавио - самој Србији. Све преговори до преговора. Оно што је остало од војске Републике Жутије у међувремену „маневрише“ са НАТО „пријатељима“ у Украјини. Да би одбранило демократију и шталивећ од... кога?

Имају право поданици Боратови да се осећају бедно. Али њихови сународници на окупираним територијама немају времена за беду - боре се за своју слободу и опстанак свим средствима, чак и када их је власт пустила низ воду, а против њих стоје не само Тачијеве кукавељи већ и Империја. Није битно против какве силе се иде, већ каква се светиња брани...

Јао, опет ја о историји, а „сви знају“ да се она завршила 5. октобра и да је будућност заувек жута. Зашто не можемо да будемо као Американци, кукају жутократе - ето, они уопште нису оптерећени историјом, већ вечито иду ка бољем сутра?

Хм. Па није баш тако. Ево како је јула 1776. године група енглеских колониста образложила своју побуну против круне:

Ове истине сматрамо очигледним, да су сви Људи створени једнаки, да их је Творац обдарио одређеним неотуђивим Правима, и да су међу њима Живот, Слобода и потрага за Срећом. Да је Власт васпостављена међу људима, и баштини праведна овлаштења кроз сагласност поданика, како би чувала ова права. Да, када било који облик Власти постане супротан тим циљевима, Народ има право да је промени или укине и створи нову Власт...


Тако су настале Сједињене Америчке Државе, које и дан-данас прослављају дан доношења овог прогласа као празник своје независности.

Никад нисам мислио да ћу ово рећи, али хајде да послушамо савет жутократа и невладника - бар само једном - и угледамо се на Американце. Пре двеста и кусур година, они су свету упутили поруку да власт која није у стању да испуни свој основни задатак заслужује да је замени власт која јесте. А тек власт која активно ради против својих дужности...

3 коментара:

David of Rascia је рекао...

Можеш замислити онда како је било мени, Соколе. Завршио сам недавно осмонедељни курс шиптарског на Државном универзитету Аризоне, те сам имао пуно прилика да ме питају о мом ставу према Косову и Метохији. Професорка је била из Тиране, али ме није дирала уопште по том питању. Додуше, пошто смо имали мали курс из албанске историје, када је дошло до Првог балканског рата и Првог светског рата, читала је са Википедије како су Срби (и други балкански народи) "окупирали" Албанију.

Ако се не варам, да би окупирао неку државу, требало је претходно да је била независна, што није случај са Албанијом. А када смо учили о Ђорђу Кастриоту, прешла је преко помена СС дивизије "Скендербег" ка' да није постојала.

Најзанимљивије од свега је било када сам разговарао са једном Албанком која је била на Косову и Метохији. Споменула ми је да се тешко споразумевала са старијим људима, јер су пола говорили српски. Нисам хтео да јој кажем да они и јесу пореклом Срби. Но, у сваком случају, не треба ми да се правдамо њима, него да их ударамо по њиховој (тј. Западној) вајној прошлости, као што је мој отац учинио једном Холанђанину који је почео да му придикује о српским злочинима. На то му мој отац одговори о злочинима Холанђана у Индонезији од 17. века и о СС дивизији од 55.000 Холанђана.

CubuCoko је рекао...

Колико је мени познато, независна Албанија је основана Лондонским уговором 1912, од делова Скадарског, Јањинског и Монастирског (Битољског) вилајета турског царства. Призренска лига је целу територију та три вилајета - плус Косовски (са све Новопазарским санџаком) сматрала албанском, али свашта нешто и на тараби пише па не мора да значи.

Мени је иначе невероватно занимљива тзв. историјска аргументација Албанаца, која нема везе са историјским чињеницама већ се темељи на митологији увезеној из Аустрије, Немачке, Турске... Доказа у прилог велике већине њихових теорија напросто нема - а против их има напретек. На крају се све своди на "Ми смо већина, сад смо то узели оружјем, и штите нас Американци, па шта нам можете." На шта је мој одговор најчешће:
- шта нас брига,
- и?
- неће довека.

David of Rascia је рекао...

Да, невероватне су паралеле између оснивања Албаније 1912. године уз помоћ Великих сила (изузев Русије, ако се не варам) и НДК 2008. године. Што се тиче "историјских аргументација" Албанаца, занимљиво је да је моја професорка из Тиране казала како Албанци нису потомци Илира - да би, напослетку, причала о њиховој шиптарској ношњи, фустанели (налик шкотском килту), док је показивала један од многих клипова надри-историје на Јутјубу. Када је се појавила слика коњичке хеленистичке статуе Александра Великог, показала је на птериге (кожна сукња, која је била продужетак оклопа) и рекла: "Ево и овде фустанеле!"

Иначе, још једна ствар коју је поменула јесте како је увредљиво када их ми Словени зовемо "шиптарима," док уопште није поменула албанску увреду за Србе: шкије (робови).