„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

субота, 3. мај 2014.

„Тајна“ руске стратегије

Случајно или намерно, на годишњицу „vojno-redarstvene operacije Blijesak“ отпочела је нова офанзива украјинске неонацистичке хунте против федералиста на истоку земље. Потпуно идентичну пропаганду какву су деведесетих Загреб и Запад примењивали против крајишких Срба сада Кијев и Запад примењују против „проруских милитаната“. Опет су с једне стране Атлантска Империја и католички неонацисти, а на њиховој мети аутохтоно православно становништво.

Ту, међутим, сличности престају. Владимир Владимирович Путин је научио све лекције распада Југославије и трагичне судбине Срба. Када је њена моћ била у успону и на врхунцу, Империја је десет година мрцварила Југославију и Милошевићеву Србију, да би је на крају окупирала тек на превару „Жутим октобром“. Да ли сада, када је у слободном паду, може да победи Русију (која је у успону)? Којешта. Што не значи да не може да направи много зла.

Јуче су неонацисти у Одеси напали мирне демонстранте против хунте у Кијеву, сатерали их у зграду синдиката, а онда је запалили. Према последњим извештајима, погинуло је преко 40 људи, што од ватре и дима, што од нацистичких куршума када су покушали да се спасу од пожара. Ко има јак стомак може да погледа слике; другима то не бих препоручио.

Али пре него што на ово реагујете позивима да руски тенкови погазе Јарошеве нацисте и растерају кијевску хунту (у нади да ће некако тиме да окончају и бескрајни жути октобар у Србији, претпостављам), размислите да ли је могуће да су украјинске усташе и починиле овако бестијалан злочин управо у нади да ће тиме испровоцирати Русију? Односно, да ли иза тога стоји план њихових западних господара, који имају дуго искуство инсценирања порнографије злочина (Маркале, Рачак, итд.)? Можда они и желе да Русија интервенише, како би то прогласили за „агресију“ а себе представили што као невине жртве (усташе), што као племените витезове-заштитнике (Империја), по рецепту који смо итекако осетили на сопственој кожи.

Ако не верујете мени кад вам ово кажем, послушајте шта вели један од најбољих аналитичара ситуације у Украјини, колега који се представља као Степски Соко (Falco cherrug), иначе Рус који живи у САД:
Сетите се рата 08.08.08, чији циљ никада није био освајање територије, већ да ускрати Сакашвилију опасне играчке. Чим су уништили грузијску војску, Руси су се повукли. Исто ће се десити и у Украјини: Руси ће уништити репресивну машинерују кијевске хунте и стати на томе. Русе занима војска, а не територија.
Ово је написао као појашњење раније написаног извештаја о догађајима у Украјини, када је покушао да смири огорчене коментаторе који су Путина нападали због „пасивности“. Пошто се колега Степски Соко боље разуме и у политичку и у војну ситуацију у Русији од мене, овде бих да цитирам in extenso.

После описа Путиновог рата против чеченских вехабиста - који је, да подсетим, до те мере успешно завршен да данас Чеченијом влада Русији фанатично лојалан Рамзан Кадиров, који је лично претио чеченском крвном осветом украјинским усташама - Степски Соко вели:
Немојте да потцењујете способност особе попут Путина да прибегне немилосрдном насиљу ако то буде потребно. Сви који су досад направили ту грешку скупо су је платили.

Зашто онда Русија не реагује?

Кад Руси погледају преко границе, виде две групе које заиста, истински мрзе: нацисте и тајкуне. И једне и друге би радо побили још окрутније него својевремено Чечене, неке од којих су макар поштовали као храбре борце. Али поред нациста и тајкуна, тамо су и браћа Руси који се налазе у процепу.

Јсте ли видели снимак украјинског капетана, пилота Ми-24, којег су код Славјанска оборили проруски борци, а спасило га локално становништво? Ми-24 је истински убитачна ратна машина, од које су зазирали чак и авгански герилци. Заробљене пилоте у Сирији прво муче, онда убију. Али на овом снимку проруски борци соколе пилота овим речима: „не брини, брате, одвешћемо те до болнице, држи се капетане, дуго још имаш да живиш, не дај се, само још мало и биће све у реду.“ Просто је невероватно колико људскости се види на том снимку...

Е сад, ако и када Русија интервенише, биће много мртвих. Шта мислите колико ће нациста и тајкуна пилотирати хеликоптерима које ће послати на руске тенкове? Колико ће тајкуна и нациста полетети у полураспаднутим СУ-27 или МиГ-29 авионима против руског ваздухопловства? Ниједан, дабоме.

Ако на Криму није испаљен ниједан метак, то неће бити случај са Донбасом, просто зато што се неће моћи разликовати ко је ко. Замислите ову ситуацију: командујете руским тенком и на нишан вам дође стари Т-72, који лако можете да здимите али свеједно може да вас убије својим топом од 125mm. Шта да радите, да зауставите тенк и попричате с њима? Шта ако им породице хунта држи као таоце? Шта ако се напросто препадну вашег Т-90 и запуцају први?

Руси знају да је већина украјинске војске у потпуности на њиховој страни. На лицима украјинских падобранаца који су јуче напали барикаде око Славјанска види се да им се боре мисли у глави. А Руска војна култура дубоко зазире од пуцања на цивиле и сабраћу (по цивилизацији, мислим).

Даље, постоје два начина да се непријатељ онемогући: спречавање и кажњавање. Прво у пракси значи да непријатељу ускратите могућност да делује. Оно друго значи да га казните ако делује. Како руска војска може да спречи нацисте у Одеси да нападну шаторско насеље или живе спале људе у згради? А ако не може, кога и како може да казни?

Гарантујем вам да би Путин одавно употребио магично оружје којим би убио само нацисте и тајкуне, када би такво оружје постојало. Али Путин није Обама (који верује да су његови дронови такво магично оружје). Путин разуме да ће много невиних да страда ако Русија крене у рат - и да ће међу њима бити проруских Украјинаца, честитих антируских Украјинаца, и руских војника уосталом.

Али исход тог рата нимало није у питању. Већ неколико пута сам овде рекао, Русија може да окупира целу Украјину ако затреба, а ни САД и НАТО ништа не могу да ураде осим да протестују, машу рукама, прете, глуматају и прдежом доприносе глобалном загревању.

Није ово никаква мистерија руске душе. Многи на Западу не разумеју Путина зато што су навикли на потпуно неодговорне политичаре које „дубока држава“ истиче на јавне функције баш зато што су потпуно бесрамни, насиље користе из рефлекса и као прву опцију, а сваке преговоре одбацују унапред. Права загонетка овде није руска душа, већ јединствена историја константне западне употребе бесмисленог насиља без обзира на последице.

Сетите се да су коментатори овде исто овако нападали Путина, Русију и Кремљ, оптуживали их за предају, издају и слабост, све док „пристојни људи у зеленом“ нису преузели контролу на Криму. И онда су преко ноћи сви остали запањени када је Крим заузет без жртава. Зашто данас понављате исту грешку?

Уверавам вас да је Русија спремна да интервенише у Украјини. На моју велику жалост, мислим да ће то и да се деси. Очигледно САД прижељкују руску интервенцију како би имале изговор за нови Хладни рат, поновно потчиниле ЕУ Америци, спречиле било какво зближавање ЕУ и Русије, и оправдале даље апсурдно постојање НАТО. Што се тиче манијака у Кијеву (нпр. Тимошенкове која би да „побије проклете Москаље нуклеарним оружјем“), они немају шта да изгубе и извршаваће сва наређења својих западних господара. Догађаји у Славјанску, Краматорску и Одеси имају смисла једино као провокација руске интервенције. Нажалост, то би могло да им пође за руком.

Лично нећу бити срећан ако Русија пошаље војску у Украјину, иако ће ми бити драго што ће неонацистичка ђубрад коначно имати прилику да покажу све своје „јунаштво“ у отвореној борби против „мрских Москаља“. Али сам лично захвалан Путину и његовој изванредној власти што досад нису интервенисали, и што чекају да то учине тек када више не буде било никаквог другог избора.

Искрено говорећи, надам се да ће русофони на истоку и југу Украјине наћи начина да се отцепе од Бандеристана без отворене руске интервенције. Тренутно не видим ниједан показатељ да би украјинске усташе могле да победе.

Данас јављају да су заузели Краматорск. Па шта? ... Лако је заузети град који држи герила. Увек. Проблем је шта после. Зато се, бар досад, украјинска војска послата на барикаде увек повлачила после почетног „успеха“. Они нису кукавице, нису глупи, и бар неки од њих се сећају своје совјетске обуке. Јесте ли знали да су браниоци барикада око Славјанска добили наређење да се повуку после прве чарке са усташама? Зато што су знали да ће један рафал из 30mm топа украјинског БМПа да подере барикаду у секунди. Зашто да гину за нагомилане гуме? Зато су пустили да војска „освоји“ барикаду, прогласи „победу“ и одмах потом оде. Ето на шта личи тренутни псеудо-рат. Сви тамошњи војници добро знају о чему се ради. Само идиоти из западне штампе неће или не могу да схвате шта им се дешава пред носом.

Зато вас молим, престаните са хушкањем на рат и са кињењем Русије што не интервенише. Немојте да скачете на миг слика на идиот-кутији. Морамо да сагледамо целу слику и шта је све на коцки, да бисмо разумели зашто ови или они раде то и то (поготово ако је то што раде бесмислено или глупо), а онда можемо да размишљамо шта би могло да се деси ако Русија интервенише оружаном силом, или не.

Тачно је да западни политичари играју покер (тј. блефирају) и монопол (грабе све што стигну). То су све игре са краткорочним потезима и брзим резултатима. Руси (и Кинези, кад смо већ код тога) играју шах: полако, сваки потез се рачуна унапред, фигуре се жртвују са циљем, а отварање и развој игре служе да се обезбеде услови за завршницу. У шаху не можете да ударите шаком о таблу да би показали мушкост.

Уместо закључка, подсетио бих вас на три руске пословице:

Русија се не љути, она се усресреди.

Руси дуго седлају коње, али брзо јашу.

Кад једном замахнеш - удри.
(са енглеског посрбио Сиви Соко)

2 коментара:

Србољуб је рекао...

http://worldcrisis.ru/crisis/1516927

http://vineyardsaker.blogspot.nl/2014/06/translation-of-must-read-article-of.html

CubuCoko је рекао...

Хвала! Видео сам тај текст, и намеравам да га "посрбим" што пре.