„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

петак, 16. мај 2014.

Потоп

Са свих страна стижу фрагменти извештаја. Србија је под водом. Ваљево је одсечено и поплављено. Обреновац се евакуише. Горњи Милановац је острво. У Трстенику ванредно стање. У Нишу се излила канализација.

Обреновац, мај 2014
Ништа боље није ни са западне стране Дрине. Из РС стижу извештаји о поплавама: Бијељина, Угљевик, Нови, Приједор, Челинац, Модрича... Најгоре је ипак страдао Добој.

У Федерацији је најтеже у Маглају. Код Завидовића је бујица однела мост (видео). Вода се повукла из Олова и Кладња, остављајући муљ и клизишта. Страдали су и Тузла, Зеница, Сарајево...

У РС очекују помоћ из Израела. У Србију су већ стигле екипе из Русије (а најављено је још помоћи), док је ЕУропска унија послала формулар за тражење помоћи.

Киша је, Богу хвала, престала. Остале су злоупотребе трагедије у политичке сврхе, али можда и свест да су нас јавашлук, немар и злоба оставили на милост и немилост природи која нас повремено подсети да нисмо сами, нити господари овог царства земаљскога...

1 коментар:

Filip Bulovic је рекао...

Утисци са данашње конференције за штампу: Миле зна колико је људи настрадало у Републици Српској, Вучић живи на Марсу и нема појма колико је људи настрадало у Србији. Зашто се Миле петља с марсовцима, нико не зна.
Велика победа режима у Шапцу је уствари велика превара. Шапчани су се скупили на хиљаде пред општином и онда су чекали сатима да их неко расподели на дужност. После тога су пристигли добровољци из осталих делова Србије. Неки су донели лопате са собом а за остале лопата није било. Даљи домети организације "владе Србије" ће тек испливати на површину током наредних дана, ако режимска пропаганда не успе да гурне истину у запећак.
Портал Вести држи цео дан на насловној страни "Rusija i EU pomažu Srbiji" ту се може прочитати како су Руси послали спасиоце и још два авиона хуманитарне помоћи и техничких средстава а ЕУ је послала најлепше жеље за брзо оздрављење и Американци су послали сто хиљада долара. На неки волшебан начин Русија и Еу су помогле Србији у истој мери, ето колико значи лепа реч, понекад више од праве помоћи. Надам се да Руси не читају наше вести и да се неће увредити што се њихова помоћ обезвређује. У сваком случају Срби цене Русију и немају приступ медијима да то искажу.
Вучић, његови министри и пар генерала су искористили прилику да се сликају, возе хеликоптером и појаве на телевизији. Становници Обреновца нису добили никакву шансу да се организују и спасу кров над главом. Многи су отишли Богу на истину. Ваљево мудро нико и не помиње, тамо мора да је све у најбољем реду или су их све побили.
На порталу Russia Today у коментарима чланка о страдању Срба у Србији и Републици Српској, пардон и Босни, неки српски "пријатељ" је објавио следеће: "Excess jewellery stolen in Europe = Excess flooding !". Тешко је разумети ту љубав ЕУропску према Србима али се ван сваке сумње те гамади треба клонити.