„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

четвртак, 27. фебруар 2014.

Владарски приручник у 198 тачака

Тежиште есеја у раније споменутом зборнику о теорији и технологији преврата било је на препознавању и разумевању те друштвено-политичке инфекције. Иако се у текстовима налазе делимични предлози спречавања и лечења, зборник је више приручник за дијагностику, него за третман.
са блога Рајка Васића, Самосталност Српске
Јутрос се на блогу Рајка Васића појавио списак 198 савета - као одговора на 198 облика „ненасилног“ преврата идеолога обојених револуција, Џина Шарпа. Цитираћу овде само неке од њих (које сам мало тематски пресложио), а аутору сугеришем - ако смем - да ово развије у дужу форму и штампа. Реч је о правом „владарском приручнику“:


О медијима
3.    Знати да нема Независних медија јер постоје само моји, твоји и туђи
9.    Закон не гледај кроз медије, увијек гледај медије кроз закон
13.   Излази у јавност кад је теби у интересу а не када медији то од тебе траже
14.   Никада не дозволи да будеш у медијима у дефанзиви
15.   Креирај догађаје тако да медији и јавност стално касне за тобом
52.   Бјежати са прве стране новина и прве минуте дневника

О одлучивању
8.      Имати процедуре за све
19.    Све процедуре објављивати
20.    Не кршити сопствене процедуре
21.    Никада не одлучивати мимо институција
22.    Никада не побијати одлуке институција
23.    За сваку велику одлуку обезбиједити широку консултацију
24.    Увијек провести оно што је одлучено

О улози власти
27.    Не стварати илузију да власт може све
28.   Људе научити да је власт сервис за одржавање стубишта или улице а да је свако одговоран за свој стан или кућу
58.    Увијек промовисати Свето Тројство – Нација, Држава, Друштво (НДД)
61.    Нација на првом мјесту а све друге на поштованом и уваженом

О политици
39.    Не дозволити појаву инкубаторске опозиције
40.    Спријечити појаву вјештачких противника демократски изабраној власти
41.    Деструисати сваког ко жели да руши власт а није је добио на изборима
100.  Чувај се предизборних савјетника који ништа не ризикују
101.  Бјежи од људи који се ником не замјерају
102.  Ако неког окарактеришеш као политичког противника онда му попиј крв и глођи га до костура
103.  Никада са противником не сарађуј у политици осим ако није у питању судбина НДД Сфере
104.  Не производи беспотребно противнике међу Политичким Странкама

О владару
65.    Никада ништа не радити сам
66.    Не помисли да све знаш
67.    Одагнај од себе оне који све знају
68.    Омогућити да много људи уради помало
69.    Спријечити да мало људи ради много
70.    Бјежати од мегаломаније
71.    Затворити прилазе проклетницима и незајжљивима
72.    Не пуштати близу, у политици и владиној администрацији, никога ко ти нешто нуди или ко ти нешто тражи

О новцу
116.  Ако те обузме богатство изађи из политике
131.  Туђе паре су много већа светиња него властите
132.  Понашање с парама представља и појединца и власт

О поштењу у власти
42.    Свако има право да свог сина запосли у истом предузећу а ти то право, у политици, јавној власти и администрацији, немаш
143.  Људи у јавној власти и администрацији не морају да буду свеци али морају да буду часнији од крста
144.  Организуј власт и администрацију тако да иде људима на ноге
145.  Не дозволи да људи буду поштари и курири институција

О технологији
184.  Немој се бојати Интернета, користи га
185.  Преводи субверзивну обојену литературу, не дозволи да ти је други преводе
186.  Не дозволи да се власт и одлучивање извлачи из институција

О перцепцији
195.  Није онако како је, него је онако како људи мисле да је

Прочитајте и остатак. Занимљиво је.

4 коментара:

Бојан је рекао...

Фокусираћу се на прву и последњу тачку:

1. Спријечити безреферентне Протуве да се увлаче у странке, институције и у јавност

198. Са дуге власти се не одлази, пада се

Рајко Васић има одређену историју медијског дјеловања у протеклих 15-20 година, и мој лични утисак о његовом опусу је више нагнут на негативну страну. Често је у јавности се користио ружним и неприкладним језиком, да се благо изразим, а ни идеје му нису биле ништа боље. Ово говорим добронамјерно.

За последњу тачку, она се може односити на његовог страначког газду, и једну жалосну чињеницу да наши политичари у временском смислу не виде даље од себе. Ако РС зависи од Додика, тј нема Додика - нема РС, како каже Влајки, онда је читав тај њихов пројекат узалудан и бесмислен. Каква нам је то држава-ентитет-заједница, која зависи од само једног човјека? И СФРЈ и СРЈ су имале сличне газде и знамо како су прошле након њиховог одласка.

Са друге стране, то што Американци хоће да сруше Додика не значи да тоалет у клиничком центру треба да буде разровано легло заразе, не значи да администрација треба да злоставља грађане и понаша се горе од дахија, не значи и да правни систем буде једна смијурија и џунгла у којој обични грађани не могу да остваре своја права.

Американци ако желе зло РС треба само да пусте Додика, СНСД, СДС, ПДП и њихове политичке концепте да се сукобљавају и јашу на леђима народа не чинећи ништа да се систем развије и побољша. То је најгора осуда за Српску.

CubuCoko је рекао...

Бојане, апсолутно се слажем да се политчари често - и пречесто - користе националном причом како би спасили сопствену кожу. Али шта је у овим Васићевим наводима, само по себи, спорно? Ја бих пре рекао да је овај његов списак листа научених лекција за последњих 20 година, порука како и народу РС (и шире, је ли) тако и његовом страначком шефу.

Немам искуства са властима РС, само Федералним и америчким, али чисто сумњам да су "горе од дахија." Али ево нека нам судбина Србије буде наравоученије: је ли то можда обичном грађанину покорном ишта боље од петооктобарског пуча? Је ли државна администрација ишта мања, ефикаснија, праведнија? Да ли непотизма, корупције, лажи, крађе, афера, пљачке и похаре има мање, или више? Јесу ли судови праведнији, или не? Поштују ли се Устав и закони више, или мање? Не може и не сме појединац да буде држава, али је цела технологија "обојене револуције" да се сатанизацијом појединца сруши држава, а да заведени "грађани" не примете да раде у корист сопствене штете.

Бојан је рекао...

У праву си за то што кажеш; чини се да се тон не поклапа у потпуности са ставом који сам хтио да изнесем кроз коментар.

Савјети које је Васић припремио одударају од његовог уобичајеног опуса и ако их посматрамо као издвојену цјелину, несумљиво је да су корисни. Мени је мало иронично што то закључују и износе пред изборе, на (могућем) сумраку власти. Интересантно је и то да се многе препоруке налазе у суштинској супротности са понашањем њихове администрације; волио бих да видим план њиховог спровођења у случају да остану на власти.

А за дахије, то сам рекао на основу личног искуства из периода док сам живио доле, искуства мојих пријатеља и ближњих, и мог оца који је ратни ветеран и РВИ, заслужна личност, одликован од стране Предсједника РС, присутан у јавном простору готово 20 година, и опет има проблем са самовољом и непоштивањем закона, да не говорим о другим детаљима.

Какве везе има мој коментар са 5. октобром који помињеш? По степену "дахијанства" слично карактеризујем власти и прије и послије 5. октобра, као и СДС-ПДП и СНСД власти. Можда би се међу њиховим инкарнацијама могле направити мале разлике, нпр. рекао бих да је власт прије 5.10 била за нијансу озбиљнија и одговорнија, док за РС гарнитура СНСД власти у последњих 3-4 год је учинила малчице више од претходника.. али њихов општи и заједнички опис (са фокусом на РС) је да су неорганизовани, да дјелују по кланским принципима, да су најчешће некомпетентни, аутократски, не поштују закон (и Устав, у случају Србије) и склони су релативизацији права, као и да не чине готово ништа (или не постоје резултати) у циљу стабилизације стања и осигурању дугорочне одрживости.

Прича о очувању РС је била интересанта у периоду 1995-2000, можда и мало касније. Данас је 2014. и та прича би требала да стоји у позадини, да се сама по себи подразумјева, а да примарна фокус представљају теме које се тичу будућност РС у свим сегментима који су значајни (привредна активност и раст, владавина права, иновације, демографија, јавне услуге, оптимизовање администрације итд).

На примјер, 20 година се вергла прича о очувању РС, а до сада ни један једини медиј није се потрудио да направи нормалан извор информација за странце бар на енглеском језику. Пошто сарађујем са РТРС, тамо је била иницијатива већ прије 4-5 година да се дио вијести на сајту преводи на енглески и руски, и да се дио видео вијести титлује. Колега је већ успоставио техничке предуслове у оквиру интранет и административног система РТРС за тако нешто. Требало је само да задуже уреднике (нешто од постојећих ресурса) и повремено ангажују преводиоце (спољни сарадници). Предвиђени трошак за те сараднике износио би 0,07% годишњег буџета. И погоди шта су урадили? Директор и менаџмент у томе нису видјели лични интерес и није их интересовало. Касније, кад год сам са неким од њих разговарао око те и других сличних тема у вези са сврхом јавног сервиса (нпр побољашње и архива преноса НС РС, пребацивање старих ратних материјала на нет итд) увијек сам наилазио на зид ћутања, нико није видио свој лични интерес или нису хтјели да се експонирају и дају простор другима да их разапну.
Тако размишља управа у већини РС институција, раде само оно што морају тј када народ изађе на улице. Све што њих лично може да погоди блокирају, и општи резултат тога је једна стагнација, заостајање за свијетом, заостајање чак и за Африком.
Ево нпр на шта се своди њихова политика: http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=107190. Узимају кредит од 250 милиона марака како би исплаћивали социјална давања тј куповали народ пред изборе. То исто би урадио и СДС, нарадно. Проблем овдје је у томе да сви они причају о очувању РС и збијању редова, али у ствари ништа не чине да средњерочно и дугорочно обезбједе опстанак те РС.

CubuCoko је рекао...

Отуд ја ово Васићево и не читам као наступ у име странке, већ (између осталог и као) критику странке којој припада.

Клановштина, корупција, самовоља и непоштивање закона нису проблем само једне странке. Ето и сам велиш да нико нема алтернативну визију. Па шта је онда решење? Ја сам 100% за то да се решавају животна питања, али хајде да се не претварамо да је РС у томе кудикамо боља од Федерације (што, додуше, није неки изазов), или да заиста не постоје озбиљне намере, планови и припреме да се РС укине. Јер онда ће тек да дођу дахије, али оне праве.

Да ли олигарси користе причу о угрожености државе да покрију своје грехе? Апсолутно. Али погледај Србију. Погледај Украјину. У оба случаја, Империја је причом о "бољем животу" довела на власт квислинге (у Украјини чак и фашисте). У Србији је скоро па уништила сваку државност. А би ли "бољег живота"? Јок.

Да сад не цртам наравоученије, надам се да је јасно.