„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

понедељак, 24. фебруар 2014.

Стари савезници

Још један мали прилог бољем разумевању садашње ситуације у Украјини - одломак са Википедија странице (Wikipedia page) посвећене 14. Вафен-СС (1. Украјинској) дивизији „Галичина“ (Galizien):
Дивизија се предала британским и америчким снагама 10. маја 1945...

Украјински војници били су интернирани у Риминију (Италија), који је био под контролом пољског 2. корпуса. Командант УНА (пронацистичке Украјинске националне армије - прим. прев.) Павло Шандрук затражио је састанак са пољским генералом Владиславом Андерсом у Лондону, и молио га да заштити армију од депортације у СССР. Упркос совјетском притиску, Андерс је успео да заштити украјинске војнике, представивши их као бивше грађане Друге Пољске Републике. Скупа са интервенцијом Ватикана, ово је спасило чланове УНА од депортације у СССР.
Бискуп Украјинске гркокатоличке цркве Бучко је апеловао на Папу Пија XII да интервенише у корист дивизије, чије је припаднике описао као „добре католике и страствене антикомунисте“. Интервенцијом Ватикана, британске власти су промениле статус чланова дивизије од „ратних заробљеника“ у „заробљено непријатељско људство“ и пољски 2. корпус одбио је да их преда СССР-у...

Године 1947, бивши припадници СС „Галичине“ добили су дозволу да емигрирају у Канаду и Британију.
(споне и фусноте уклоњене у преводу)

3 коментара:

Бојан је рекао...

Када се помињу СС јединице, на страници која описује јединице састављене од странаца помиње се и СС дивизија у Србији.. каже у фусноти борили се у југословенским униформама али под њемачком командом..

http://en.wikipedia.org/wiki/Waffen-SS_foreign_volunteers_and_conscripts

CubuCoko је рекао...

Да, само што страница посвећена тој "дивизији" не постоји - као ни дивизија. Јасно је да се овде мисли на "Српски добровољачки корпус" (СДК), тј. Љотићевце, који су се борили под немачком командом у некаквим "српским" униформама, али нису имали никакве везе са СС - за разлику од дивизија "Ханџар", "Кама", "Скендербег" и "Принц Еуген". Сад ће још испасти да су то биле "невладине организације за пружање хуманитерне помоћи жртвама великосрпске нацистичке агресије" или шта већ.

Filip Bulovic је рекао...

Тај српски СС нису измислили ни послератни комунисти који су се баш потрудили да изједначе усташе и четнике. Кад зрелије размислим комунисти су имали неке моралне норме за разлику од ових данашњих НВО демократа.