„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

понедељак, 18. новембар 2013.

Блогодишњица, измене и допуне

Данас је својеврсна „блогодишњица“ - иако је Соко покренут марта 2005, његов старији брат на енглеском почео је с радом пре тачно девет година, 18. новембра 2004. Тим поводом, мислим да је добар час за неке „сервисне“ информације.

Соко је неколико пута мењао изглед током година, али садржаји су остали доследни. „Око“ је својевремено ишло четвртком, па средом, али сам експериментално установио да је најбоље да иде петком. Редовни распоред би требало да буде петком предвече (суботом ујутро, по централноевропском времену).

У рубрици „Странице“ налазе се упутства за пренос текстова, као и Соколов Лексикон. Упутства препоручујем колегама, а лексикон новим - али и старим - читаоцима, како би лакше разумели појмове које редовно користим.

Шта се нађе међу „Популарним текстовима“ одређује Гугл, по томе шта се највише чита. Тек да знате, статистике показују да су три најчитанија текста на Соколу: Патриотизам (2005), Стварни Фашисти (2006) и Непобедиви (2013).

Очекујте ревизије и генерално спремање етикета на блогу (ово што и даље стоји као Labels), како би биле сврсисходније и информативније.

Спремам се да ажурирам и списак препоручених страница. Као што сам објаснио концем октобра, трудим се да будем саборан, а не искључив. Требало би да се подразумева, али свеједно вреди напоменути, да препорука странице не значи и препоруку свих садржаја на тој страници.

За оне који више воле да читају елетронску пошту, недавно сам додао и могућност „претплате“ тим путем.

Иако сам свестан да је „квантитет квалитет сам по себи“, стало ми је да текстови на Соколу буду квалитетни. Било моји, било туђи. Што се тиче преноса туђих ауторских текстова, то је пре изузетак него правило. Ово јесте оаза слободе говора - поготово у поробљеној Жутији - али не може и не сме да буде једина. Кроз „Око“ и посебне осврте намеравам да скрећем пажњу на вредне текстове широм Србосфере. Ако мислите да је неки текст вредан помена, слободно ми јавите коментаром на „Око“. Ако имате текст који бисте да објавите, а немате где или не знате како, јавите се, па ћемо се договорити. Само имајте на уму да на Соколу важи прaвило „не лично, већ логично“.

Толико за сада. Очекујте нове текстове, ново „Око“ крајем седмице, измене и допуне етикета и препорука.

Нека буде борба непрестана!

Нема коментара: