„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

субота, 26. октобар 2013.

Критика одбране неодбрањивог

Почетком ове седмице, уредник Видовдана Милован Балабан објавио је текст у којем је - ако ме очи не варају - покушао да нађе оправдање за позив Патријарха Иринеја да се изађе на лажне изборе позивањем на стање после Косовског боја:
„И овај отпор је био у непристајању наметнутих наводних вредности, а обично је завршавао прогоном хришћана, често мучеништвом и мартирством (сведочанством у крви) зарад чистоте свог учења и духовне стварности. Баш као што су учинили и косовски јунаци положивши живот опирући се неправди Муратове визије Балкана и положаја српског народа условљеног турским овладавањем овим просторима. Тада је Црква била уз свој народ као што је била и уз Деспота Стефана када је пристао на вазалство Бајазиту“.
Ово је натерало Александра Лазића - који је, ако се сећате, за Соко у јулу писао о проблематичном понашању руководства СПЦ - да напише одговор, у којем се окреће историји и документује под којим околностима је Стефан Лазаревић пристао на вазалство Турцима, шта је о томе заиста мислила Црква, закључујући како је поређење са данашњом ситуацијом апсолутно непримерено:
„...функција Цркве, па ни Српске православне, није да тражи начин прилагођавања датој реалности ... него да буде христолика; а ако је (макар делићем) христолика, она нужно мора бити изван реалности.

...ако су пре шест векова разлози били да би „било спасено христоименито стадо од вукова, који су га клали” (Константин Философ), онда данас нема двојбе да мора остати записано да је СПЦ, кроз уста првог међу једнакима, у миру, послала христоименито стадо у загрљај вуковима да га кољу; књегиња Милица и св. патријарх Спиридон спасавали су животе и жртвовали и своје најближе, а господар Вучић и патријарх Иринеј спасавају голу власт и тзв. Бриселски споразум, све зарад химере зване ЕУ“.
Првобитно сам намеравао да текст пренесем цео, или барем цитирам in extenso, али док сам га читао схватио сам да би било боље и праведније да га прочитате у оригиналу, са сликама и фуснотама, на његовом блогу (Стање Ствари).

И да се замислите над речима Патријарха Павла, цитираним на крају:
„У којој држави на свету се може захтевати излазак на изборе под условима у којима су људи лишени не само елементарне безбедности и основних људских права, па и права на слободу кретања, него и самог права на живот?“

6 коментара:

Владимир Блажа Благојевић је рекао...

Иринеј Гавриловић није патријарх, себе је рашчинио кад је у друштву Иринеја Буловића палио свеће у јеврејској синагоги. Његови испади нису за чуђење са обзиром на то да је екумениста, како је и сам потврдио. Срамно је што се нико не сме упустити у питања која разарају СПЦ већ се све гура под тепих са образложењем да су то унутар црквена питања која "попови" морају да реше између себе.
Свако ко је православно крштен и држи до Православља је позван да решава то питање.
Јер, ако нема Бога онда је све дозвољено, зар не?
Ако Га има, зашто се онда боримо против Њега и Његових закона?
Кад већ цитирамо слуге Божије, узмимо учешћа у служењу том истом Богу а он је милостив па ће нам подарити достојног Патријарха и ваљану властелу.

Vaseljenksa је рекао...

Пре пар месеци сам Сивом Соколу скренуо пажњу на чињеницу да је екипа са Чедовдана - Радун, Анђелковић и Балабан - бесповратно загазила у издају Србије и да је срамота да овде блогу стоји њих банер. Небојша рече да нема времена да сваки дан скида банере. Поштено. Иначе, ведете Видовдана су редовни гости на РТС-у, Б92 и са колумнама у Политици. Сваком приликом перу велеиздају и показују да није Дрецун једини голуб превртач. Све што Чедовданци од избора раде је умивање лика Александра Вучића. Нису Чедовданци нападали Тадића због Космета, него због власти.. Ја рекох и душу спасих..

CubuCoko је рекао...

Истина је да сам то рекао. Као и да се у међувремену тамо појавило неколико добрих текстова које сам пренео у "Оку." А ево, објавили су интегрално и овај Лазићев текст, тако да сумњам да им надимак "Чедовдан" сасвим пристаје. Чедисти су се свих прилика за искупљење давно одрекли.

Када бих чистио банере од свих који се са мном 100% не слажу, не би било ниједног на списку.

Vaseljenksa је рекао...

Потпуно јасно. У том случају бих те замолио да обришеш линк ка Васељенској ТВ, јер нама не одговара да будемо у друштву са Видовданима, Стандардима, НСПМ-има, Печатима...

Уместо Васељенске, окачи неки други са којима се мало слажеш а мало не слажеш...

CubuCoko је рекао...

Поштујем захтев. Са срећом.

Filip Bulovic је рекао...

Сва патриотска гласила у Србији или тргују са другом страном или их је сам ДБ направио. Од модификације броја плусева/минуса до брисања коментара, јефтина маркетиншка кревељења, пројектовање шта стока треба да мисли, која само наивном и неуком могу да промакну. О уређивачкој политици, шта ће проћи и под каквим насловом, да и не говорим. Волимо ми Отаџбину али од нечега и децу треба хранити. Лажи нас окружују, лажима се хранимо од лажи живимо.
Гледајући данашње догађаје, побуна у Прибоју, руска квалификација шиптарских избора као имагинарних избора од стране непостојеће државе, чудесне изјаве председника противуставног суда, обраћања јерарха Атанасија и Амфилохија народу поводом истих избора, можда не би било згорег које ванредно око соколово објавити. Да употребим њихов жаргон, готови су, то је сада већ питање тренутка. Кроз ту цев Јужног тока као да некакав цунами долази и чисти све пред собом. И за крај једна ведрија тема црко Срђа Поповић, у паклу горео.