„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

петак, 10. јун 2011.

Шпанци

Читам данас да је у демонстрацијама у шпанском граду Валенсији повређено 12 особа приликом сукоба с полицијом. Шпанци протестују због корумпиране власти, економске кризе и незапослености од читавих 21%!

Питам се да ли је у Шпанији копање по ђубрету једна од примарних грана пољопривреде. Да ли знају они уопште шта је корупција, кад не уживају благодети жутократије? Знају ли шта је неслобода, кад им медији нису сви листом под контролом странаца и демократора? Знају ли шта је демократија, када немају на власти неизабрану коалицију, а у њеној служби легије невладника? Кад још имају право на свој језик, културу, традицију, историју... Уосталом, замислите, имају краља, уместо демократског „прошпанског“ председника како је и ред!

Очигледно Шпанци нису довољно „цивилизовани“. Јер ево, буне се када им није добро. А Срби - пардон, Жутни - ћуте и трпе. Како им је лепо наредио Велики Б(о)рат.

3 коментара:

Бојан је рекао...

Осврнуо бих се на корупцију и жутократију. Можда бисмо ту требали да будемо свјесни везе. Иако је корупција под жутократијом добила прилику да се несметано развија и шири, њену појаву и одржавање не можемо искључиво везати за модел жутократије. Корупција у нашем друштву има утемељење дубље од тренутног режима; њено коријење више захвата и чвршће је од било какве жутократске идеје. Једна од грешака жутократског злочиначког режима је коришћење и подстрекивање корупције за сопствени интерес, и истовремена небрига о њеном систематском присуству и растакању друштва. Али одласком жутократије нећемо искорјенити корупцију, јер корупција је више од жутократије, корупција је изнад жутократије.

Ех, често кад помислим на Бору и другаре сјетим се оних ДС-овских плаката из 96-98 године, када су се исмијавали гласачима СПС-а. На плакатима је био нацртан неки глупан и писало је "и ја сам гласао за СПС". Онда их је изборна комисија натјерала да одштампају другу серију плаката како би исправили увреду нанесену гласачима. Питам се данас, ~15 година од тог момента, иронијом историје или ко зна чега, како ће изгледати нови плакати? Ко ће овај пут бити глупан? Судећи по изборној сцени, изгледа сви гласачи.

CubuCoko је рекао...

Корупција јесте појава старија од жутократије, али је жутократија подржава, користи и негује. Немам илузија да ће, попут неких других ствари, сама да се угаси одласком жутократа - али барем ће постојати могућност да се ради на њеном искорењивању. Мислим да корупција није толико функција људске покварености, колико лошег система који ствара потребу да се "сналажењем" и "подмазивањем" оствари нешто што је иначе непотребно компликовано. А када се уврежи таква култура размишљања, онда до следећег корака - посезања за истим методама да се нешто добије мимо заслуга или икаквог рада - није далеко.

Бојан је рекао...

Да, корупција се може посматрати и као мјерило одрођености или однарођености власти. Власт народ третира као поданике, као непријатеља, а народ власт и њихове услуге/сервисе доживљава као господара кога треба одобровољити. Ту се дакле тешко уочава веза између власти односно система и институција и народа; чини се да су са ширењем корупције све више удаљени.

Можемо и да узмемо недавни примјер са увођењем камера и масовним скидањем таблица са аутомобила. Народ сада вози аута по Београду без таблица, како их камере не би идентификовале за казне. То у ствари говори како људи не признају власт. Са правом. Умјесто да се власт запита како да људима олакша живот, како да подигне квалитет јавних услуга, како да смањи чекање у редовима, како да побољша здравствену заштиту, образовање.. како да ријеши саобраћајне проблеме по граду који трају деценијама.. не, они се прво сјете како да инсталирају систем који ће да малтретира народ и од сиротиње узима новац за неке глупаве прекршаје.

Тај примјер нам говори како је веза између народа и власти врло танка, како су то у ствари одвојени ентитети, како власт не служи народу нити народ може да утиче на одлуке које доноси власт. Уосталом, то нам говори и организација предстојећег НАТО догађаја.

Власт иде против народа, против воље народа, против интереса народа. Жутократама је давно одзвонило, давно су прешли линију безбједног повратка. Сада шта год да учине изгубиће власт. Питање је само да ли ће при томе људи морати да страдају и како и према коме ће тећи транзиција власти.

Оно што је битно у предстојећем периоду је да се колико год је могуће смањи могућност да умјесто жутократа на власт дођу крипто-жутократе, људи који у себи садрже жутократску супстанцу, и да се, ко год следећи дође на власт, успостави нормална правна држава и двосмјерна комуникација између власти и народа, који је коначни и једини извор њеног легитимитета и легалитета.