„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

четвртак, 22. октобар 2009.

Медвед и квислинзи

И би Димитри Анатољевич.

Веле, донео је зајам од милијарду евра. Па се они који су се досад задуживали шаком и капом на Западу одједном сетише камата и услова. Оно ваљда, Запад не поставља услове, нити тражи да се кредити врате. Мрште се исти и на понуду пријатељства и сарадње, јербо сви знају да су једино стварно пријатељство и једина права сарадња кад Запад испоставља захтеве под претњом бомби и/или санкција, а Србија те захтеве беспоговорно испуњава. Па зар може бити другачије?

Занимљиво је и то да састанцима са Русима није присуствовао ни министар војни, Шунатовац (ово намерно), који се ономад гурао у први план када је у поход Београду долазио Џозеф Бајден. Зато је са Русима разговарао Јеремић, који је склоњен за време Бајденове посете. Испаде да Борис Лепи има модуларну владу, па потура и склања министре зависно од тога ко му долази у посету. Што више говори о њему и влади, него о посетиоцима, је ли.

Не бих да сам у кожи београдских квислинга. Њихов положај је сада потпуно шизофрен. На власт их је поставила Империја - НАТО, Запад, Америка, ЕУропа, зовите то како хоћете - и одговорни су њој, а не народу који их је наводно изабрао. Свесни су да ако не испуне наређења, могу да оду са власти исто онако како су и дошли. Али су свесни и да је њихов долазак на власт и потоње понашање народ толерисао само због обећања о бољем животу, безвизном режиму и уласку у ЕУропство. Од тога свега можда ће да буде само безвизног режима - за оне који још могу да приуште путовања.

Зато су донели Закон о медијима путем којег могу да затворе или забране свакога ко обзнани њихове преваре и обмане. Зато су забранили све скупове - осим парада и дочека које они организују. Колико год се труде да порекну, обезвреде и потисну српску историју и карактер, ипак су га свесни. Народ има дугачак фитиљ, али кад догори нема много приче. Зато Тадић и његови "чине све што могу" (омиљена му фраза) да напабирче довољно пара да избегну ситуацију где би уместо маркетинга - коме су они вични - прорадиле кука и мотика.

А проста је чињеница да пара са Запада више нема.

Немојте, зато, да вас завара ово кокетирање са Москвом и Пекингом. Нису "наши" квислинзи променили господара; још увек љубе скут Империји, иако се она свакога дана све више урушава. Али за њих је политика првенствено умеће могућег - тј. свега могућег да би се остало на власти, јер је власт питање живота и смрти. И све док то не престане да буде тако, имаћемо владаре оваквог кова и моралног обима, ма колико пута променили састав кабинета.

Можда Димитри Анатољевич није требао да донесе ту милијарду. Питам се је ли нам тиме учинио медвеђу услугу.

1 коментар:

Сале је рекао...

Иако сам русофил, нисам се обрадовао посети председника Медведева.

У целој причи, највећи добитник је Тадић. Маркетиншки ефекат је њему најбитнији а овог пута би он био - 'ето, ја сам добар и са Медведовим и са Русијом,... па ви сад наставите да ме нападате због суманутих изјава, медија, незаконитих хапшења, диктатуре,...'. Добитник је и Дачић који овом посетом (као и уопште солидним односима са представницима РФ) маскира издају идеологије СПС-а и правда коалицију са квислинзима. Додатно, ову посету је искористио за поновно оживљавање, помало заборављених и стигматизованих, 'партизанских традиција'.

Велики губитници су Коштуница, радикали и напредњаци. Колико знам, њима приликом ове посете није поклоњена очекивана пажња иако се они већ дуже време легитимишу као руски пријатељи од поверења и значаја. (Ово нарочито важи за Коштуницу али пре свега, за домаћу употребу)

Милијарда долара зајма ме не радује уопште. Та услуга јесте медвеђа - она продужава живот квислинзима.
Чини ми се да је руска страна насамарена. Наши владари (а слуге) воде про-западну политику, 'без алтернатива'. Њихово понашање у вези еу-ропских интеграције је већ постало манијакално и када дође тренутак, одбациће Русију и све аранжмане везане за њу, без већих проблема. (Као што су одбацили Косово и Метохију - упркос, чак и положеним заклетвама)

Сад, не знам да ли је иза кулиса било нечег доброг... Знајући ове 'наше' - чисто, чисто сумњам. Пре ће бити да је председник Медведев видео са ким има посла и вратио се у Москву, разочаран.