„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

уторак, 6. фебруар 2007.

STRATEGIC MARKETING - IN VIVO

Уместо планираног надовезивања на актуелни коментар Witch-king-a, поткрепићу његову тезу цитатом најновијег хита Срђана Богосављевића, неуморног ударника и ауторизованог жреца овдашње индустрије јавног мнења. Наравно, мудрости попут ове, одашиљу се у остатак света најчешће са проверене фреквенције Министарства Истине, одакле би друго. Дакле, г. Богосављевић је дошао до следећег закључка:

Ако се додају елементи који побољшавају статус неалбанског становништва на Косову, најспремнији на компромис су Срби, па Албанци, а најмање косовски Срби, закључак је истраживања које је спровео Стратеџик маркетинг.

Две трећине грађана су, према истом истраживању, за улазак у Европску унију, али ако је то на било који начин условљено Косовом, број опада на пола.


Одлично! Ето нама новог кривца за то недопустиво кашњење у ЕУССР... Зли косовски Срби, тако неспремни на компромис са сопственим убицама... Вероватно је Богосављевић пешке обишао преостала српска гето-насеља јужно од Ибра, дочекиван хлебом и сољу од стране ражалованих УЧК-оваца, и лично се уверио са каквим опасним и бескомпромисним српским екстремистима ти мирољубиви и компромису склони романтици имају посла.

Немам воље ни да коментаришем даље (а о аспектима досадашњег рада ове агенције, и што-је-баби-мило-то-баба-и-изброји-играња са процентима, потребна је посебна анализа коју остављамо за неки други пут; баш као што су и подаци из цитираног дела такође прича за себе). А нема ни ефекта. Ко год је макар површно пратио објективни и непристрасни рад Стратеџик Маркетинга, зна да би Богосављевићу & Ко. позавидели и уредници Ким Џонг Илове државне телевизије, на толикој решености да се ни по коју цену не скрене са Јединог Пута (с тим што овима Брисел дође отприлике оно што је севернокорејским колегама Пјонгјанг). Него, чисто нека остане забележено то да је косовско-метохијским Србима, ето, замерено чак и то што не показују довољно ентузијазма према државотворним напорима Чекуа и Тачија.

7 коментара:

Wolfgang White је рекао...

Није нама Статеџик Маркетинг крив што су нам медији (а нарочито "Јавни сервис") бордели за политичаре и бизнисмене. Још мање Б92 која је (полу)приватна телевизија.(Приватизована у стилу било ког другог пропалог државног предузећа.)

Исто тако су олајавали и прекодринске Србе за време Крајине.


А статистичке грешке у истраживањима јавног мњења се крећу +- 30%.

Сети се само гласања за устав. Први дан излазност мања од 20%, наши "стручњаци" то тумаче тиме што је "субота па људи раде". У земљи где је незапосленост највећи проблем, сви ето раде баш у суботу када је гласање. И то од јутра до мрака.
Заиста, има људи (углавном политичари и новинари) који у то верују.

MikeVronsky је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
MikeVronsky је рекао...

У принципу, немам шта да додам овоме што си написао. И добро си указао на то да гомила њих највероватније и сама верује у мантре и Jедине Истине које намеће и остатку популације. Али, то и јесте кључни проблем; стандарде нам намећу људи који би - и то све у име демократије и слободе говора - најрадије оградили бодљикавом жицом све који другачије мисле од њих. Не говорим овде о Богосављевићу, наравно (пошто је његово опсенарење ипак само један у низу помоћних алата српског медијског надреализма), него о јакобинском сектору у новинарству, генерално. Овај Вукадиновићев текст који Сиви Соко цитира горе, доста прецизно анализира баш ту појаву.

Wolfgang White је рекао...

Горњу будалаштину (о "запослености" као узроку лошег одзива) је објавила Ретардирана Телевизија Србије. Треба ли посебно да напомињем да је "угледна" Политика такође ђубре од новина попут Курира, Преса, Гласа, Данаса, Нина, Времена, Европе, итд; да је РТС подједнако лош као и ПИНК92 или Студио Бордел (јавни сервис градске Владе).

Колумниста "угледне" Политике није написао текст вредан озбиљног коментара. Нити ми је јасно због чега се Вукадиновић упуштао у такав подухват (писање за Политику). Као да није довољна срамота бити професор Београдског универзитета, тог пропалог државног предузећа које може да се похвали да је Србији дало једног Тадића (па и другог :) ), једног Динкића (са мамама и "стручњацима"), друга Чеду, другарице бабе из СРС-а и ДС-а, оне из ДСС-а нећу ни да спомињем (да не кварим ужитак онима који су их узјахали, а са чим ,очигледно, Вукадиновић има проблем ...)

Чак ни текстове са НСПМ-а нисам читао месецима, нити имам намеру...

CubuCoko је рекао...

Реци нам онда, Вуче Бели, шта то ваља у Србији, кад ништа не ваља? Ја сам иначе врло критичан према људима и организацијама чијим се ставовима и изјавама противим, али ово што ти говориш је чисти нихилизам. Ако кажеш "фуј ништа ово не ваља," онда бар реци зашто. Је ли проблем, конкретно говорећи, београдског универзитета што је државни (ја ћу се први сложити да држави није место у образовању), или нешто друго?

Wolfgang White је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Wolfgang White је рекао...

Wolfgang White said...
БУ није државни, барем не у оном смислу да му "држава" нешто смета.
Као што ни Ретардирана Телевизија Србије није државна.

Чак ни "угледна" Политика није државна. Што многи њени читаоци не знају. (Пре пар дана сам имао прилику да причам са човеком ( 60-ак година), који је бранио "објективност" Политике тиме што су то "државне новине, а оне не смеју да објављују свашта".
Ха, ха. :) Толико о Јединој Истини, ОУР Политика :) )

Једини, мени познати, случај да се држава умешала у рад неког факултета се десио пре неку годину (претпрошле?) када је на Правном факултету уведена судница. Место где ће студенти моћи да симулирају права суђења, и да се упознају са тим стварима. Дакле, све до тада су генерације студената проводиле 4-10 година студирајући право, да би по завршетку факултета били потпуно неспособни да саставе чак и обичан судски поднесак.

А шта конкретно недостаје БУ најбоље је описао један од студената, и то у време када се водила полемика око признавања мастера/бачелора свршеним студентима. (Морао сам да сиђем до змијског легла, Б92 блога, да би донео ову заиста добру констатацију):


Lepo vi to promisljate...
branimir (5 Novembar, 2006 - 12:23)

Onako, akademski i sa puno argumenata.
Medjutim,
nisam primetio da je neko pomenuo kljucne probleme BU koji se ogledaju u odsustvu kritickog razmisljanja, neprikosnovenosti autoriteta shefova katedre, ne up date/ovanosti udzbenika, nepostojanje mehanizama za precizno odredjivanje nadoknada koje studenti placaju fakultetima etc...


Али професор Вукадиновић има паметнија посла него да се бави образовањем својих студената. Срећа па предаје на Филозофском факултету те ће његови пропусти бити мање видљиви јавности. (Под условом да имамо јавност, и да је она заинтересована за квалитет образовања.)

:)


Има ли још нешто да те занима конкретно?

Само, пази, није баш све ни за објављивање на интернету.