„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

уторак, 25. септембар 2007.

Пропаст европске цивилизације

Колега кога сваког дана све више поштујем, Witch-King of Angmar, објавио је пети и завршни део свог есеја о узроцима и последицама европског одрицања од хришћанске цивилизације. Не само да је успео да објасни шта се данас дешава на западу Европе (али и у њеним прекоокеанским "кћерима" Америци и Аустралији), већ и како се то одражава на "транзицију" некада комунистичких друштава:

I | II | III | IV | V

Морам да признам да сам по питању опстанка Европе фаталиста. Ако се не освесте, и то брзо, постаће "ЕУрабија," како се ономад изразила Бат-Јеор. Ако ишта преостане од америчке традиције, то ће вероватно бити у парчићима САД који ће некако да преживе неминовну имплозију Империје.

Највише ме занима шта ће бити са "транзиционим" друштвима, у којима народ распамећен деценијском марксистичком догмом сад слуђују нео-марксисти (вешто се заогрћући "слободним тржиштем" и "капитализмом," с којима немају никакве везе). Пред Истоком је избор, "веру за вечеру." С тим што ако прихвате вечеру, пре или касније ће добити и веру. Ислам.

4 коментара:

Witch-king of Angmar је рекао...

Хвала на комплименту, поштовање је обострано. :-)))

Уједно да обавестим да ћу свој есеј ускоро објавити на свом енглеском блогу. Само да нађем времена...

Анониман је рекао...

Ваши, и ваших колега, чланци су стварно занимљиви али чини ми се да су ставови о Исламу прилично једнострани и исувише под утицајем неоконзервативне идеологије. Покушајте да мало изучавате ту религију како би пронашли разлоге за њену снагу у целом свету. Ауторка коју наводите није баш неутрални извор с обзиром на порекло...

CubuCoko је рекао...

Што је лепо кад се некоме може пришити етикета... не мора да се мисли. Значи, свако ко критикује Ислам је ”неоконзервативац”? Џабе што ја Ислам познајем и превише добро, што се декларишем као либертаријанац, што већ годинама пишем и против Империје и против џихада.

Шта има везе што је Бат-Јеор Јеврејка? Је ли то само Муслимани могу да пишу о Исламу, јер нико други не може да буде ”објективан”? Таман посла. Ово је иста она врста ”логике” по којој ја као Србин не могу да пишем истину о балканским ратовима - али Алија, Фрањо, Агим и Бил могу.

Ја сам савршено задовољан да коегзистирам са Исламом. Проблем је што Ислам не занима коегзистенција са било киме. Али не веруј мени на реч, прочитај и сам: пише где год хоћеш, од Кур’ана до Исламске Декларације.

Witch-king of Angmar је рекао...

Дејане, да ли је Срђа Трифковић по вама неоконзервативац или под утицајем њихове идеологије? Или можда Томас Флеминг?

Мислим да сте ви тај који треба мало подробније да проучава неоконзервативни покрет и да видите шта је његова идеолошка основа и чиме је мотивисан. Рећи ћу вам одмах да војне акције у Ираку и на Блиском истоку нису ни најмање мотивисане некаквим анимозитетом неоконзерватваца према исламу.

Опаска на рачун националности Бат Јеор не би заслужила коментар али ћу га дати зато што је повезан са претходним делом. Наиме, ако погледате Википедија страницу на коју је Сиви Соко линковао видећете да су неки од највећих критичара Бат Јеор због "исламофобије" који су тамо наведени или неоконзервативци или су активно подржавали рат у Ираку. И још један детаљ, нимало неважан(бар мени): Бат Јеор је током 90-тих је била једна од ретких која је рату у БиХ давала историјски и друштвени котекст и није се предала свеопштој антисрпској хистерији. О томе можете прочитати на www.srpska-mreza.com