„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

четвртак, 5. јун 2014.

Трећа битка код Новог Стандарда

После трећег рушења, у ноћи 1. јуна, Нови Стандард је (засад) поново у функцији. Којим поводом, објашњава уредник, Жељко Џвијановић. Цитирам га овде, да остане када (не ако) Стандард буде рушен и четврти пут:
„У петак увече објављен је мој текст Седма колона, који је био одговор на све раширеније тезе у српским медијима о томе како Владимир Путин тиме што војно не интервенише у Украјини показује слабост и води Русију у пораз у актуелној кризи. Контратеза пласирана у тексту Седма колона гласила је да је управо војна интервенција потез који прижељкују западни непријатељи Русије и да Путин игру измешта на глобално поље, где бележи успехе (уговор са Кином, избори у ЕУ, избор антиамеричког председника Египта и сл.).

Током петка и суботе текст су коментарисали углавном стални читаоци... Као и обично, неки су се слагали са текстом, неки нису. Администратор портала у суботу увече, међутим, обавештава ме како је уочио већи број коментара са непознатим nick-овима и са непознатих IP адреса... и да сви заступају тезу како тиме што војно не интервенише Русија губи Украјину. Додао је да су то приметили и неки стални читаоци у својим коментарима. Преведено на језик свакодневице, била је очигледна појава ботова који покушавају да спинују тему форсирајући тезу о руском поразу. Био сам изненађен, будући уверен до тада како се та теза појављује на проруском спектру јавности због неразумевања прилика, а не да је то нешто што се, у настојању да Србији представи Русију као губитника у Украјини, организовано пласира. (Наравно, то не значи да свако ко заговара војну интервенциу и види пораз Русије ради организовано и по задатку, него да у антируским круговима постоји интерес да се управо такав став рашири у српској јавности.)

Предложио сам администратору да о свом запажању остави траг на сајту, да ботове опомене и подсети да коментарисање са више nick-ова није дозвољено. Чисто да виде да нам је јасно. У суботу око поноћи он је то и учинио, обраћајући се испод коментара једног од ботова.... После тог коментара ботови се повлаче, и тада почиње напад на портал.“ (подвукао Сиви Соко)

Не само да је све већи број анонимних коментара који оптужују Путина за кукавичлук што не интервенише, него су наједном западни медији - који већ данима ћуте о Украјини или преносе штура саопштења кијевске хунте о „успешној борби против терориста“ - открили побуњенике на истоку и преносе њихове изјаве да их је Путин издао, напустио, итд. Значи, класична кампања дезинформација. А да је Цвијановић на добром трагу, показује и недавна анализа колеге Степског сокола (Saker).

Када је Стандард први пут срушен, неке моје колеге сумњале су да је у питању технички проблем а не зла намера. Али када вас руше трећи пут, и то под документованим околностима, онда то више није технички проблем него делатност непријатеља.

Јесу ли можда борци и боркиње за људска права, или новинарска удружења, једном речју устали у одбрану Новог Стандарда? Јок - били су превише заузети кукањем на рушење Piješćanika. Цвијановић објашњава зашто се није обратио НУНС-у, ОЕБС-у и „или којим већ организацијама ангажованим на тој теми последњих дана“:
„...ту је реч о прљавој политичкој игри, и испод достојанства Новог Стандарда је да у њој учествује. “
Наиме, диже се дрека на Vuchycha, а лисица месо једе:
„Речју, однос данашње владе према медијима не служи јој на понос, али ниједно медијско питање у Србији не може се решити ако се игнорише чињеница да овде највећи утицај на њих имају странци. Ко у то не верује нека прелиста дневне новине од било ког дана и преброји: да ли је у њима више написа који се неће допасти Александру Вучићу или најмоћнијим западним амбасадорима; да ли је на листи забрањених имена у српским медијима више оних који су се замерили Вучићу или оних који су се замерили западним силама; на крају, има ли међу увек заштићеним миљеницима српског јавног простора икога ко критикује западне силе?“
Што наводи на неизбежни закључак:
„То што су данас неки медији веома критични према српској влади, што је неке организације оптужују за медијску цензуру и рушење сајтова не говори, нажалост, ни о кривици ни о невиности те владе. Говори нешто сасвим треће: да између ње и западних сила постоји неки проблем. Проблем није тешко наћи јер је влада имала истанчан слух и брзе ноге за захтеве западних сила. Једино што им нису испунили био је налог о захлађењу односа са Русијом, што је данас, држим, најбоље што та влада ради. Тек, проблем с медијима нема везе, већ са том политичком чињеницом. Свест да се кампања против владе под маском оптужби за цензуру води из западних центара, да се води због јединог доброг што та влада ради, налаже макар обавезу неподлегања политичком атавизму, дакле, у најмању руку, налаже уздржаност. Тај налог данас је мимоишао многе у Београду који толико говоре о држави и којима су уста пуна руско-српске сарадње. Па су бацили своје дрво на ватру под српском владом, неки због налога политичке лојалности странцима, хијерархијски старије од осталих њихових лојалности, а неке због непатворене глупости и неразумевања.

Веродостојност конкретних оптужби против владе за цензуру данас се проверава на само један начин: јесмо ли спремни да кажемо пуну истину о томе ко заиста контролише медије у Србији и ко је носилац првог круга цензуре.“
С тим што, као што сам рекао после другог рушења НС, рушење и цензура само показују да ни Империја ни њени извршиоци - били они сендвичари, жутократе, Државно Дно или квислиншки култ - нису ни свемоћни ни безалтернативни. Да јесу, зар би страховали од текстова на интернету?

6 коментара:

RD је рекао...

Tehnički, obaranje sajtova je veoma teško izvodljivo ukoliko administrator nije potpun amater. Nisam proveravao ko je "hosting provider" za standard.rs ali oni su jedini koji to mogu da to urade na način koji sam video u zadnjih dan dva. Standard moze da postavi sajt na zaštićen server ili još bolje na CDN infrastrukturu. Tamom e sajt duplicira na velikom broju servera i nemoguće je ometati pristup na bilo koji način. Najjeftiniji servis i nabolju tehnologiju trenutno ima jedna ruska firma.
Standard bi trebao damobjavi poziv za pomoć, hiljade srba su veom dobri network inženjeri.

Pozdrav,
rajko1205@gmail.com

Unknown је рекао...

@RD
Geotool kaže da je provider CloudFlare, inc California, i meni liči da ih je provider obarao a ne neko spolja.

Unknown је рекао...

Novi Standard hostuje CloudFlare inc, San Francisco California, a napadi i meni liče na blokadu provajdera a ne klasičan DDOS.

CubuCoko је рекао...

CloudFlare им је садашњи провајдер; мислим да није био раније. Е сад, могуће је да су их они оборили по налогу Империје, али у то не улазим.

Поента је да их обарају не кад критикују Vuchycha, већ кад објаве нешто што пресеца пропагандну маглу Империје. Сваки пут. Једном може бити случајно. Двапут је већ сумњиво. Три пута?

Бојан је рекао...

CloudFare је сервис који се користи за основно и напредније филтрирање и превенцију DDoS напада и они функционишу по принципу Content Delivery Network-а и филтрирања, као што је РД поменуо.

Из онога што сам видио претходних дана, Стандард је био доступан преко CloudFare-а, али корисницима су показиване разне странице са стандардним фришким комбинацијама разних система, укључујући Nginx и Litespeed веб сервере.

То упућује на чињеницу да њихов администратор покушава да инсталира другу варијанту веб сервера која омогућава конифуграције које брже раде и мање оптерећују сервер. Да је мало вјештији, поставио би страницу са информацијом о радовима и не би пустио да корисници прате његове радње и подешавања веб сервера.

Међутим проблем код Стандарда није толико везан да ли користи Apache, Nginx, Lighttpd или Litespeed, већ на који начин и у којој мјери користе филтрирање корисничких захтјева ка сајту и кеширање. Они су статички сајт (са аспекта корисних-захтјев) који се у току дана неколико пута мијења, што их чини идеалним кандидатом да користе приступ путем реверзног проксија. Реверзни прокси омогућује практично висок ниво кеширања садржаја сајта, што оптерећење сервера који га опслужује значајно смањује и омогућава опслуживање огромног броја истовремених захтјева. Истовремено овим путем филтрирају се захтјеви са стране корисника и спречава напад на апликацију која опслужује сајт.

DDoS напади које су до сада имали, колико сам видио, нису били толико усмјерени ка онеспособљавању мрежне инфраструктуре, већ су били организовани на апликационом нивоу и рекао бих ограниченог обима. То је њихов администратор препознао и мисли да ће инсталацијом другог веб сервера онемогућити те нападе, што је погрешна стратегија и може да помогне само код напада мањег обима.

Користећи CloudFlare сервис администратор је био на добром путу како да ријеши ове нападе и није ми јасно зашто ово сада ради. Рекао бих да је овдје у доброј мјери присутно слабије искуство/поткованост администратора и мало експериментисања.

Да резимирам, из онога што сам видио у ових пар пута када су имали нападе(НСПМ је имао сличне нападе) могу да закључим следеће:

1) Администратор нема значајније искуство у превенцији и рјешавању ових напада и неке проблеме покушава да ријеши брзим акцијама краткорочног типа, а понешто и експериментише

2) Власник портала недовољно улаже у заштиту и превенцију напада. Такође и његово разумијевање ових проблема је на врло ниском нивоу. Међутим, то је код нас већ стандардни проблем јер сви ови сајтови генеришу мале или никакве приходе, а квалитетна инфраструктура и админстратори нису јефтини

3) Напади на ове сајтове су евиденти, али њихов ниво софистицираности и масовности је нижи. Због тога мислим да их изводе домаћи оперативци у служби појединих странака/организација/других тијела.
Ти оперативци су на техничко-технолошко-искуственом нивоу СНС и других ботова. Тај ниво дефинише низак ниво комплексности и софистицираности. Њих можда плаћају, управљају или координишу странци, али ради се о домаћим људима и то не професионалцима већ почетницима. Могуће је наравно и да иза напада стоје професионалци и друга тијела, а методе су прилагодили искуству људи који чувају те сајтове. Међутим, ако погледате примјер НСПМ-а, од како су промјенили провајдера и изабрали фирму која се специјализовала на одбранама сајтова, нисам примјетио да имају даље проблеме.

Бојан је рекао...

Према томе, мислим да Цвијановић мало драматизује односно преувеличава око свега. Сваки медиј, поготово онај који циља да има шири утицај, дужан је да обезбједи одговарајућу инфраструктуру и заштиту и онемогући ове основне и просте нападе. Такви напади се стално догађају на интернету и ка много мање значајним сајтовима него што је њихов.

Са друге стране чињеница је данас да имамо људе и покушаје да се обарају сајтови и да је то много присутније него раније. То нам говори и о перцепцији већег значаја интернет простора. Ако је његов значај данас већи, то значи да имамо боље основе да се разбију медијски мрак, искључивост и једноумље који владају Србијом. То је добра вијест и мора се искористити.