„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

понедељак, 7. мај 2012.

Дан после

Ако су тачни ови изборни резултати, онда не само да Свети Георгије није убио аждају, већ аждаја тренутно његово копље користи као чачкалицу. Борбе није ни било, већ су Георгија у ноћи везали мештани и лепо испоручили аждаји, да се ова не наљути што се неко, ето, усудио да јој се супротстави. Јер побогу, добро је како је, могла би аждаја месечно да тражи по двоје деце, а не само једно...

Ако су тачни. Чујем десет прича са пет различитих страна: податке о потпуно нереалним бирачким списковима, људима који су избрисани, фиктивним гласовима, кутијама печаћеним пластелином а не воском, лажираним саопштењима... Цесиду не верујем; плаћа их Империја. Уосталом, зар они нису својевремено били једна од полуга 5. октобра? А РИК контролише што власт, што фиктивна опозиција.

Али шта ако јесу тачни? Ако је толико људи стварно гласало за status quo оличен у Боти, Тонију, Ивици, Млађи и Чедовуку? Све време тврдим да квислиншки култ живи у виртуелном свету, а оно испаде да су њихове анкете стварност. Ако су ови резултати тачни.

Велика лаж лакше пролази од мале. Вероватније је да су избори потпуно лажирани него да су крадуцкани тек помало. Култу апсолутно ништа - осим себе самих - није свето; већ су показали колико им је стало до живота, породице, традиције, вере, нације, па чак и државе и народа којима пију крв и од којих, на крају крајева, живе. Зашто би поштовали концепт демократије, када су га више пута најциничније изиграли? Народна воља? Ха - па то се не сипа у трактор!

Али превише је примамљиво искушење да се посумња у резултате само зато што су нам мрски. Онда нисмо много бољи од култиста, је ли. Зато што пре мора да се сазна истина о изборима.

Да сам разочаран - јесам. Радикали, на које се годинама могло рачунати макар као опозицију ЕУропству, малтене нестадоше. Коштуница је задовољан овим резултатом, што ме не изненађује. Нема везе што пропаде земља, он је ето чиста образа. То смо већ гледали, и то не једном. Двери кажу да су прешли цензус, да Цесид и РИК лажу. Добро, али зар цензус од 5 одсто може да буде добар резултат покрета који је рачунао на стотине хиљада дотад неопредељених? Шта би?

У Француској сменише Саркозија. Ајде што овај Оланд није нешто бољи, али принцип је у питању. Уосталом, они су се своје слободе одавно одрекли. Чак су и дужнички робови у Грчкој послали поруку ЕУрократама да се неће предати. А Србија гамиже у блату и тражи још. Тужно, заиста. Ако су ови резултати тачни.

Демократија је чудна ствар. Атењанима је демократија била понос и дика, све док их није одвела у империјализам и катастрофални рат са Спартом. Онда су је пробали Римљани, само што су је звали република и покушали да буду репрезентативни, јер није било практично да свако директно гласа о свему. И то је функционисало неко време, док војска и властољубље нису учинили своје, а Рим постао империја. После Рима настаје доба краљева, који су владали добро када су поштовали Божије законе, а лоше када су на место Бога постављали себе. Тек да се зна. Римска република је обновљена тек у 18. веку, у Америци. А ево, постаје све јасније да су Американци поновили све грешке Римљана.

Дакле, демократија није никакав савршен и сам по себи пожељан облик државног уређења, већ по свему судећи краткотрајни и нестабилни феномен који пре или касније прерасте у тиранију. Нешто као у Србији, окреченој у жуто.

Постоји истина и постоји лаж. Постоје и добро и зло. О томе се не одлучује консензусом, или већином гласова, или креативним збиром мањина. Што неко рече, будућност припада онима који се појаве. Они којима је свеједно, који су изабрали нестанак, ништа се више не питају.

Мислите о томе када се данас-сутра појаве људи који неће пристати на овакво стање ствари. Којима је више стало до истине, правде и слободе него до демократије као концепта, а до Србије и Срба више него фантомских људских права и лажног грађанизма.

Копље у трње? Пре ће бити, пушку па у шуму. Били ови резултати тачни или не - свеједно.

3 коментара:

David of Rascia је рекао...

Разумљива је разочараност у исходе избора. Но, пре неколико година сам размишљао о овоме безизлазу у коме се налази наш народ, и то ме је подсетило на четрдесетогодишње изгнанство Израиља у пустињи пошто напустише Египат. Јер, докле год је било у Израиљу људи који су жудели за "фараоновим месом", који су жудели за ропством и за ланцима, они нису могли да постану слободан, државотворан народ. Тек када су се изродила нова поколења је Израиљ кренуо у освајање Канаана. Тако и са нама: када изумру сва она поколења која маштају за Титом и за југословенством, тек тада ћемо моћи да кренемо напред.

С друге стране, примедбама које имаш на републику, демократију и монархију и на посебностима злоупотребе власти у истим могу додати једно своје размишљање на ту тему. Читајући историју, приметио сам склоност ка оцењивању историјских догађаја према томе колико су били од користи трговачком сталежу. Ако је дотични догађај доприносио њиховом бољем положају, догађај се оцењивао као добар; у супротном, долазило је до револуција у оним земљама чији су владари спречавали прекомерено богаћење трговаца на уштрб народа. Демократија, било да је република или уставна монархија је одличан погон којим трговачки сталеж представља своје интересе као интересе свих грађана, тиме прикривајући своју подлост добрим жељама.

Witch-king of Angmar је рекао...

Треба имати у виду да је изашло мање 0д 60% и да међу изашлима има неважећих листића безмало за цензус. А зашто су резултати такви написаћу данас на свом блогу.

Бојан је рекао...

Што се тиче степена излазности, узео бих ту неколико фактора у разматрање. Ја мислим да на изборима ће прије бити да је било вишка регистрованих гласача, него што је била мања излазност.

- Изборне листе на КиМ: како се оне уопште креирају, који је ту критеријум? Читао сам да се много људи жалило како нису били на гласачким списковима и да је због тога низак одзив. Како су третирали расељене, њихову регистрацију и гласање? У којој мјери се може манипулисати гласовима односно регистрацијом Албанаца - прилагођавати бројке гласача по потреби? Нпр. ако израчунамо на истраживањима да Двери улазе у парламент, унапред једноставно повећамо број гласача и странка аутоматски испада?

- Ако знамо да се задњих деценија константно одвија одлив мозгова из Србије, шта је са тим гласачима, како њих третира изборна комисија? Нешто не вјерујем да су они аутоматски скинути са листа. Многи након одласка и не желе више да се пријављују итд.

- У граду у коме живи 200-300 хиљада "Југоса", Бечу, на гласачком списку регистровано је 300 Срба! Слично се односи и на остале градове дијаспоре. Код нас у БиХ већ 15 година за гласање дијаспоре користи се пошта, дакле, људи се региструју, добију листиће и остало, и нормално гласају поштом, небитно гдје живе. Овдје неки причају о 4-милионској српској дијаспори, а у реалности у парламенту сви ти гласови нису довољни за једног посланика. То значи или да немамо толику дијаспору и да су све те приче измишљене, или да је значајном броју нашег становништва ускраћено бирачко право.

Треба имати у виду и да ускраћивање бирачког права није искључиво уклањање са спискова, већ и постављање високих баријера за учешће у процесу гласања, нпр компликована и скупа регистрација, удаљено мјесто гласања итд.

У принципу јасно је да они све то раде намјерно. РИК је једна марионетска и ненародна институција, исто као и већина институција Републике Србије.