„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

среда, 18. јануар 2012.

Ћирилица

ћирилична тастатура
Ђирилица на тастатури
Три занимљива текста освануше недавно на НСПМ: један на Бадње вече, један пред нову годину, а један јуче. Прво је Василије Клефтакис понудио студију о систематском затирању ћирилице, са све табелама и графиконима. Онда је Никола Танасић прокоментарисао један заиста глуп (али и зао) текст Жутитике о српском писму. На крају је причу о ћирилици заокружио одличан есеј Александра Ђикића.

Дилема, у ствари, и не постоји. Ћирилица је оригинално српско писмо, створено за потребе овог народа и његовог језика. Можемо да расправљамо до које мере је Вукова реформа отуђила савремени српски језик и правопис од својих историјских корена и братских језика попут руског, али ваљда је неспорно да је и Вукова ћирилица аутентичнија од некаквог римског писма са накалемљеним квачицама?

За очување ћирилице, односно супротстављање пројекту расрбљавања чији је саставни део наметање гајевице, није потребна никаква државна репресија, никакво судско кажњавање, забране, и слично. Довољно је само да се свесно чини напор да се пише сопственим језиком и писмом, а да се према онима који то не чине примене мере друштвеног остракизма, од пријатељског савета, преко подсмеха, па све до бојкота.

То, дабоме, неће имати неког великог ефекта на kulturkämpfer-e из невладничко-жутократских редова, који латинишу из политичких и идеолошких разлога -али њих свакако морамо да се решимо како би физички опстали, тако да је њихов став према ћирилици небитан. Што се трговаца тиче, најбоља мотивација је профит: када они који користе гајевицу примете да због тога губе промет, видећете колико ће брзо да је напусте. Не каже бадава народ: „Пара врти где бургија неће“. Не односи се та изрека само на мито...

На крају, највећи савезник ће нам бити технологија. Баш ти мобилни телефони и компјутери, за које злобно-будаласта новинарка тврди да нису исплативи на ћирилици. Како? Просто. Водећи светски произвођачи софтвера нису добили допис од Невладе Жутије да све има да буде на кусој латиници, већ у оквиру сваког оперативног система постоји уграђена опција за „српски - ћирилица“. Гугл сваку страницу на гајевици идентификује као Croatian, док све писано на српској ћирилици лепо идентификује као Serbian. Па ко хоће да се сматра Croatian нека пише гајевицом.

СМС и мобилне телефоне са физичким тастатурама увелико замењују „паметни телефони“ са виртуелним и програми за дуже поруке. И што је најлепше, сви ти програми имају аутокоректор за енглески (будући да енглески има глупа и конфузна правописна правила, па англофони често погрешно напишу речи), који све писано кусом латиницом преврћу у (по њима) исправан енглески. Будући да постоје виртуелне тастатуре на српској ћирилици, и да текст писан на њима неће да масакрира енглески аутокоректор, упитајте се колико ће брзо „текстери“ да почну да пишу на српском, из чисте фрустрације?

Знам да је иронија што управо Империја нуди технолошко решење за супротстављање сопственом пројекту „културног чишћења“ Срба, али тако иначе функционише Божија правда.

4 коментара:

Srbo је рекао...

Наравно да је вријеме да се конкретно пређе на бојкот, гдје год је то могуће. Признаћемо, често није могуће, али није ни реално очекивати да се сви одједном опамете зато што неки тамо националисти нешто бојкотују и кукумавче за њиховом ћирилицом. У питању је недостатак свијести а свијест се не мора само проповиједати, може се и утјерати у главу. Такође је важно да бојкотовани знају зашто су бојкотовани.
Добар текст. Суштина напора је имати што више оваквих текстова, тј. доминирати медијским простором оваквом мишљу и научити оне који искрено осјећају како и да сврсисходно изјаве оно што осјећају и убиједе саговорника у исправност одбране ћирилице, у овом случају.

CubuCoko је рекао...

Хвала!

Тиха вода бријег рони, што кажу - све је ово процес, и мора да се свакодневно ради, а не да се очекују резултати преко ноћи. Али ево, текст је пренесен на више адреса, то није лоше за почетак. Идемо даље!

Српска ћирилица је рекао...

Подржавам!

Српска ћирилица је рекао...

Уздржавање од куповине предмета и коришћења услуга фирми с латиницом и усмеравање и препоручивање оних на ћирилици може да с временом учини нешто. Кључна ствар је законско ограничење употребе латиници и доследна употреба ћирилице свуда где је прописано.