„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

субота, 3. март 2012.

Мала вежба из медијске анализе

Читаоцима Сокола позната је одраније моја теза да медији не извештавају онако како јесте, већ онако како треба да мислимо да јесте. Односно, врши се управљање утисцима (perception management) како би они који гледају, слушају и читају вести мислили онако како управљачи желе.

Е сад, док се тако „нашминкана“ реалност углавном поклапа са оним што и сами видите, чујете и доживљавате, то још некако и пролази. Али кад вам без трептања отворено говоре нешто што врло добро знате да није истина, то је знак да су или потпуно скренули памећу, или да им уопште није стало да ли им верујете или не; да нисте битни, да вас нико ништа не пита, и да могу да вам кажу шта год, јер ћете на то да пристанете.

Ако мислите да су у праву, онда престаните да читате даље. Свака следећа реч ће вас само нервирати. Али ако одбијате да верујете режимским медијима више него својим (они би рекли непоузданим) очима, ушима и мозгу, онда је ова мала демонстрација високософистициране медијске анализе за вас.

Узорак агенцијских вести са сајта НСПМ, уз напомене које их дешифрују:

Борис Тадић: Србија ће бити чланица ЕУ у инат неверним Томама
Лажеш, Борисе.

Борислав Стефановић: Нисмо дали Косово за кандидатуру
Лажеш, Борко.

Горан Богдановић: Политика и Европа и Косово прошла тест
Лажеш, Горане.

Хилари Клинтон: Европске интеграције добродошле за Србију и Косово
Лажеш, Хилари.

Чедомир Јовановић: Кандидатура за ЕУ остварење сна грађана Србије
Лажеш, Чедовиште.

Ненад Чанак: Додељивањем кандидатуре Србији поражени су они који су опструисали евроинтеграције
Лажеш, Ненаде.

Ивица Дачић: Кандидатура у интересу грађана Србије
Лажеш, Ивице.

Томислав Николић: И ЕУ и Косово и Русија
Не знам шта дуваш, Томо, али дај мало.

Светски медији: Добијање статуса кандидата ће ојачати прозападну владу у Србији
Што је баби мило...

Па ме исправите ако грешим.

2 коментара:

Srbo је рекао...

Овакве лажи не би биле уопште могуће да оне досадашње, мање, нису прихваћене од стране народа. Граница се непрестано помијера, а и зашто би стали кад мазохистички народ воли да га се лаже?

CubuCoko је рекао...

Па јесте тако. Али мени се чини - исправи ме ако грешим - да док код много осталих народа то функционише као онај точкић за бирање фреквенције, код Срба је то више бинарни прекидач. Толеришу ствари до одређене, насумичне границе - а онда више не толеришу ама баш ништа. И тада падају главе.

Е сад, ова власт је састављена од људи који су целог живота били у мехуру виртуелне стварности, па немају баш много везе са животом и народом око себе. Зато нису свесни те разлике око прага трпљења. Ништа зато, убрзо ће постати.