„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

среда, 29. фебруар 2012.

Лош и зао

Фијаско од филма какав је режисерски првенац Анђелине Жоли гледа се једино још у Сарајеву - гдје је, гле изненађења, популаран међу кастом задуженом за држање свог народа у вјечном духовном ропству.

Што се самог филма тиче, нисам га гледао - и не намјеравам. Нема потребе, иако се већ може наћи на ЈуТјубу, па не морам да бринем о нехотичном дотирању неслућене режисерке.

Наиме, филмски критичар Дејан Огњановић је данас објавио дефинитиван приказ „Земље крви и меда“, која по њему није само лош филм, већ и зао. Приказ можете прочитати на Огњановићевом сајту посвећеном хорору (сасвим примјерено) Cult of Ghoul, као и (опет примјерено) на блогу Chetnixploitation.

2 коментара:

Бојан је рекао...

Има једна ствар која ми није јасна па бих замолио ако неко има идеју да напише.
У свим антисрпским филмовима које сам до сада гледао, а који обрађују рат у Босни/Хрватској, Срби су носили униформе Војске Југославије, а не Војске Републике Српске.

Није ми јасно због чега се тако сви заједно групно понашају? Не вјерујем да је ишта теже набавити/направити униформе ВРС од униформи ВЈ (посебно за филм са милионским буџетом). Да су збуњени и раде то из незнања, не бих рекао. Желе да дочарају окупаторско-агресорски мотив ВЈ? Али на тај начин, фалсификовањем униформи?? По тој линији повезници мени некако изгледа као да сви имају исти извор.

CubuCoko је рекао...

Не знам засигурно, али мислим да ту има елемената и лењости и зле намере. Прво, званична догма је да је то била "агријесија" ЈНА, тако да политичка коректност захтева да "агријесори" носе униформе ЈНА (не ВЈ). Притом је једноставније и јефтиније да се користе униформе ЈНА, пошто их има напретек.

А пошто већина цивила једва зна разлику између ручног и вишецевног ракетног бацача (а Американци немају појма где је Балкан, мисле негде у Африци), публици је углавном свеједно које се униформе користе, све док "агријесори" носе шубаре, кокарде, беле орлове, итд. и понашају се злочиначки.