„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

четвртак, 24. јул 2008.

Како нас заиста виде: Тријумф материјализма

(Први у серији "Како нас заиста виде")

Откако је ухапшен др. Караџић, западни медији се просто утркују у повампиривању најгнуснијих лажи, измишљотина и злонамерних гласина о Србима. Нема везе што је нешто доказано као лаж (на пример, "триста хиљада мртвих" у БиХ), то се представља као очигледна истина. Проблем је, међутим, у томе што у самој Србији (и РС) малтене нико не зна за ову гнусну пропаганду, јер су домаћи медији скоро сасвим у служби квислиншких власти (или у случају РС, подложни цензури империјалног прокуратора). Рецимо, у Србији се објави да је неки утицајни амерички лист написао како је хапшење Караџића добра вест за интеграцију Србије у ЕУ. Али се не наводи да је то речено у контексту похвале америчкој политици уцена, или да од те интеграције неће бити ништа док се не ухапсе Младић и Хаџић и не преда Косово!

Зато ћу од данас покушати да преведем и објавим што је више могуће "вести" и коментара из англофонске штампе, да се јасно види и чује шта то "Запад" коме се толико клањамо заиста мисли о нама. У првом издању ове медијске "деблокаде" представљам редакцијски уводник "Далас морнинг њуза" из, као што им име каже, Даласа, Тексас:

"Осим што задовољава правду, по чему је ово хапшење значајно? Зато што показује да је Србија уморна од свог статуса као парије, и да Срби хоће да живе у нормалној европској држави. Све док је др. Караџић био на слободи, представљао је препреку бољим односима са Европом.

Ваздушна интервенција НАТО, предвођена Американцима, окончала је 1995. рат у БиХ бомбардовањем српских положаја. А сада је мека моћ ЕУ изгледа успела да убеди тврдокорне Србе да окрену леђа национализму и реваншизму. Економски пропала Србија жели да буде део ЕУ, али европски лидери су јој јасно ставили до знања да о чланству нема говора све док су ратни злочинци на слободи. Београд је закључио да је цена пркоса Европи превелика.

Мада је прерано да се говори о потпуном успеху – Србију од запада још увек одваја осетљиво питање Косова – Караџићево хапшење представља драматичну победу и ЕУ и либералног економског поретка као ефикасног оруђа против рата и нестабилности. (Турска, још један аспирант на чланство у ЕУ, би требала да на ово обрати пажњу - као и они Европљани одлучни да не приме ову исламску земљу.)

Мада ЕУ има превелику бирократију и могло би се рећи да претерано узурпира суверенитет чланица, јасно је да је економска интеграција учинила Европу просперитетном и донела мир континенту који је пречесто ратовао. Материјализам је изгледа јачи од национализма и етнорелигијског шовинизма."


Другим речима, данашње понашање Србије оправдава интервенцију НАТО (Америке и ЕУ) и доказ је да су паре јаче од принципа (овде описаног као "национализам и шовинизам"). Дивљи и примитивни Срби су фактор рата, али су их ето Американци и Европа "цивилизовали" прво бомбама, па онда либералним капитализмом (ха!). Још кад предају Младића и Хаџића и одрекну се Косова, успех Империје ће бити потпун.

Нема коментара: