„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

субота, 7. април 2007.

Српска ”глупост”

Антонић греши и Срби су заиста глупи, вели Боб Рок:

Ako cemo glupost ili pamet jednog naroda (ili njegove elite, svejedno, jer ona potice iz naroda) da merimo relativnom uspehu tog naroda u odnosu na okruzenje u kome se nalazi - onda su Srbi zasluzili epitet glupih. Tu se radi samo o situaciji na terenu.


Већ по овоме у загради види се погрешна премиса. Елита потиче из народа? Људи који су водили Србију од 1945 наовамо нити су јој добро мислили нити су јој добро радили. Нити су, у премного случајева, били Срби. Нити је народ исто што и држава, односно државно руководство. Које ја одбијам да називам ”елитом” само зато што су на власти.

Што се ситуације на терену тиче... па, сигуран сам да су Срби изгледали много глупље од Бугара, Румуна, Мађара, Албанаца или Хрвата у лето 1941, рецимо. И тада су, гле случаја, ови народи били на страни ”прогреса” и ”евроатлантских интеграција” и ”уједињене Европе.”

Ако смо ћемо говорити о глупости вишедеценијског падања на фору да се заједничка кућа нашом крвљу, земљом и парама гради, е да би свак од ње узео много више што је у њу уложио а ми остали голи ко прст... онда то стоји. Али то је одвојена тема.

Антонићева поента у наведеном пасусу је била да он одбија да прихвати аргументе етно-инжињера сорошевске провенијенције да су Срби глупи, назадни, примитивни, зли, итд. Однос неког Србина по том питању мени јасно даје до знања у ком је табору - да ли своју памет прима од Б92 и кванго-чедиста, или не. Односно, да ли је Србин или ”Евро-Србин.”

1 коментар:

Bob Rock је рекао...

Nadam se da cu ovih dana imati vise vremena za zanimljive prepirke ovde - vidim da se materijala nakupilo.

Sto se tice ovog posta:

"Већ по овоме у загради види се погрешна премиса. Елита потиче из народа? Људи који су водили Србију од 1945 наовамо нити су јој добро мислили нити су јој добро радили. Нити су, у премного случајева, били Срби. Нити је народ исто што и држава, односно државно руководство. Које ја одбијам да називам ”елитом” само зато што су на власти."

Ne desava se svakom narodu da ga zajasu oni koji mu nista dobro ne zele. Ali kad te prvo zajasu komunisti, rasparcaju ti drzavu, a onda odlucis da je Sloba taj koji treba da te vodi u bolju buducnost - e pa za to se na kraju dobije i racun. Povelik jeste, ali dugo se i pilo...

"Што се ситуације на терену тиче... па, сигуран сам да су Срби изгледали много глупље од Бугара, Румуна, Мађара, Албанаца или Хрвата у лето 1941, рецимо. И тада су, гле случаја, ови народи били на страни ”прогреса” и ”евроатлантских интеграција” и ”уједињене Европе.”"

U leto '41. nismo nikako mogli da izgledamo gluplje od ovih navedenih. Stali smo na stranu civilizacijskih tekovina.

Sto sadasnju situaciju cini zaista nesnosnom. Ako si ti kroz XIX vek, pa sve do skoro polovine XX veka imao drzavu koja je vukla napred onda zaista cudi malo trenutna situacija.

Sta smo mi ustvari? Glupaci kakvim smo se pokazali u poslednjih 50 godina, ili ipak nesto drugo? Moze Antonic da prica sta hoce, ali, da, nasa skorija istorija je istorija glupaka...