„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

понедељак, 21. март 2005.

О мачкама и голубовима

Прочитах пре неки дан вест, колико бизарну, толико и охрабрујућу (охрабрујућу зато што сведочи о поодмаклом стадијуму делиријума "демократских стандарда" у ЕУССР). Наиме, нови филм Емира Кустурице, "Живот је чудо" , чије је приказивање у британским биоскопима почело једанаестог марта, претходно се нашао на удару надлежних цензора из BBFC (British Board Of Film Classification) због "проблематичног" кадра од неколико секунди, у којем је приказана мачка која се гости - мртвим голубом. У складу са британским законом о третману животиња у медијима (the Animals Act), агилни цензори су уклонили ту насилну сцену, која би, сасвим извесно, изазвала непроцењиве последице код британских голубара и љубитеља мачака.

Елем, све би некако и прошло непримећено, да се тврдоглави филмаџија није умешао у племенити посао британских цензора, тих вечно будних чувара животињских права. Пошто је чуо за одлуку цензора, Кустурица је запретио повлачењем филма из дистрибуције у Британији, уколико се бесмислена одлука BBFC-а не повуче. Чак им је, у свом маниру, одбрусио преко страница Гардијана;
"Стварно не разумем. Голуб је већ био угинуо, кад смо га пронашли на друму. И ни у једној другој земљи цензори нису имали примедбу. Који је проблем вас Енглеза? Побили сте милионе Индијанаца и Африканаца, а овамо сте полудели због околности у којима је угинуо један једини српски голуб. Дирнут сам вашом бригом за српске птице, али, ви сте потпуно луди. Никад нећу схватити начин на који размишљате."
Епилог; Кустурица је победио. Британци ће видети и сцену у којој та сурова балканска мачка вечера незаштићеног голуба. (Преглед целе ствари на француском, доступан је овде.

Ево корисне лекције нашим политичарима, премда ми већина њих изгледа неизлечиво незаинтересована за филм, па се бојим да за "Аферу Голуб" нису ни чули. Лекција гласи; ако, с времена на време, покажеш да имаш КИЧМУ, то НЕ ЗНАЧИ да ћеш бити обележен као "изолациониста" (или како већ гласи нова "но-но" реч у транзиционом вокабулару српске политичке "елите"). Управо супротно; можда, за промену, почну да те третирају као себи равног.

Нема коментара: