„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

четвртак, 15. мај 2014.

Нашминкане лажи

Јуче сам поново држао лекцију о томе да никакви „виши циљеви“ не могу да оправдају лажи и измишљотине. Сада бих да се окренем анализи стварних речи Нилса Данијела Карла Билта, шведског министра иностраних дела и примера транс-националног напредњака (термин који је за ту сорту 2001. сковао један амерички коментатор).

Како је одлично објаснио Дејан Бараћ на Стању Ствари:
Интегрална верзија изјаве коју је објавио портал „Срби на окуп“ заправо не постоји. Она је настала као својеврстан колаж – чије су извориште Билтови „твитови“ и изјаве, али и утисци аутора који је сачинио спорну изјаву.

Треба се, ипак, чврсто држати онога шта је министар иностраних послова Шведске Карл Билт уистину саопштио. Наиме, он се у „твиту“ од 24. марта 2014. године осврнуо на наступе Мајкла Мекфола, амбасадора САД у Руској федерацији од 10. јануaра 2012. до 4. фебруара 2014. године:

„Можда Мекфол потцењује снагу Путинове нове антизападне и антидекадентне (?) линије, која се ослања на дубоко конзервативне православне идеје.“
Билтов стварни твит од 24. марта 2014.

Да сам имао времена и прилике - а нисам; ево 118. издање „Ока“ касни већ скоро целу седмицу због неодложних обавеза - ево како бих анализирао „вест“ о наводној Билтовој изјави, пре него што је „хенксована“ и употребљена за рушење репутације свих који су јој поверовали.

Прво и пре свега, она је предугачка за Твитер, где је ограничење 140 словних знакова. То је само по себи довољно да доведе у питање веродостојност навода. Али постоје још два елемента сумње. Мало је вероватно да би се шведски министар усудио да каже ружну реч о исламу, јер је то однедавно малтене забрањено у Шведској. А чак и да није, прави „Трања“ (транс-национални напредњак, је ли) никада не би говорио о „исламском тероризму“, који они сматрају измишљотином злих западних империјалиста (а не оружјем у њиховим рукама).

Најгоре од свега је што апсолутно није било потребе да се Билтов стварни однос према Русији у Русима „шминка“ преувеличаним изјавама. Познаваоци „трањанске“ логике знају да за њих нема веће зломисли од противљења декаденцији. А ево шта је Билт „цвркутао“ о злочину у Одеси, 2. маја:
„Страшно са најмање 38 мртвих у Одеси. Изгледа да је почело када су про-Руси покушали да преузму зграде. Насиље мора да престане!“
Билтов твит о Одеси, 2. мај 2014.
Као што видите, шведски министар је за масакр у Одеси оптужио „про-Русе“ - жртве нацистичког погрома, које су бандеристи утерали у зграду Дома Синдиката а онда је запалили.

Приметићете и да западни медији увек користе пасив када описују злодела „својих“ пулена. Тако су мартовски погром на Космету 2004. описали као „сукобе“ и „насиље“, али су упорно избегавали да објасне како је то насиље било једнострано!

За крај, наравоученије: проверите сваку информацију пре него што је поделите, ма колико примамљиво звучала. У ствари, што је „сочнија“ то је мање вероватно да је веродостојна. Лажи ћете лако препознати по томе што су „нашминкане“. Истини улепшавање није потребно.

2 коментара:

Filip Bulovic је рекао...

Тешко да се овоме има шта додати. Уместо да је ишчепркао још пар изјава и све заједно објавио, као што си ти урадио, он се уплео као пиле у кучине и дао Билту прилику да се ишчуђава и изиграва невинашце.
Него нешто друго ми боде очи а то су "про-Руси". Видим то је званични НАТО назив а и у "српској" штампи се одомаћио. Да ли се тај назив потенцира да "про-Русе" не би звали антифашисти? Замисли наслов у штампи "Кијев послао тенкове на антифашисте" то би им потпуно уништило пи-ар и маркетинг.

CubuCoko је рекао...

И мени смета то "про-Руси", што је дословно преузето из енглеског - односно, из пропаганде Империје. "Антифашисти" заиста јесте бољи термин, јер су то људи који не желе да униште Украјину, већина се чак сматра Украјинцима, али нису и никада неће бити Бандеровци.