„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

уторак, 30. април 2013.

Сила и самовоља

Претпоставку да је на причу о референдуму Државно Дно пристало како би пребацило кривицу за своју издају на народ потврдио је јутрос нико други него Друг Дачи. По њему, „референдум сада нема смисла, јер је очигледно да Срби са Косова не би прихватили његов већински резултат.“

Како Дачи зна какав ће бити „већински резултат“? Или зна шта мисли већина грађана Србије - у шта чисто сумњам - или му је апсолутно свеједно, јер ће он, тј. Државно Дно, да им каже шта треба да мисле. Па и лажирањем резултата референдума, ако треба. Не би било први пут.

Али и ово им одговара, јер сад могу да кажу „ето, народ није хтео референдум, што значи да подржавају нас и нашу политику“. Нема то везе са логиком и здравим разумом, дабоме; али има са континуитетом издаје коју Државно Дно спроводи за рачун својих господара.

Слична је прича и са Уставним судом. Месецима легитимна удружења грађана траже да се испита уставност IBM „споразума“, а УС ћути. Али је зато пресудио да су забраном „параде поноса“ прекршена уставна права - парадера, ваљда. Сад им смета жути закон о окупљању, а не када jе њиме требало спречити демонстрације против издаје или крађе избора. Доказ више да у Србији више не постоји правни поредак.

Да је референдум већ одржан, и да се Државно Дно не придржава ни његових резултата, ни Устава, ни закона, већ искључиво инструкција Вашингтона и Брисела, о томе дабоме нема ни речи. А требало би.

Нема коментара: