„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

уторак, 17. септембар 2013.

Појачања ТВ поробљивачима

Једно од најмоћнијих оружја данашње „менаџерске“ државе је телевизија. ТВ екран омогућава да државна - или антидржавна, ако су медији под окупацијом - пропаганда уђе у сваки дом. А у земљама попут Србије народ још и плаћа за ту „привилегију“, путем ТВ претплате.

Један од првих потеза петооктобарских пучиста било је заузимање РТС. Империја је инвестирала огромна средства у Б92. Преузета је и већина штампаних медија, а успостављено је и присуство на интернету - Б92, SETimes и BIRN, на пример - али је окосница пропаганда била и остала телевизија.

Техника пропаганде могла би да се назове „баклава очаја“: ред сладуњавих серија, да анестетише публику, а онда ред безнађа, отрова и мржње, да је убије у појам. На сваком каналу, на свакој фреквенцији, унедоглед.

Медијска окупација Србије у потпуности је остварена у првим годинама жутократије. Сличну доминацију Империја има у осталим крхотинама СФР Југославије. Па је на ове просторе свеједно 2011. дошла катарска мрежа Алџазира (AlJazeera Balkans). А сада, изгледа, долази и клонирани Сиенен, о чему су недавно писали Младен Ђорђевић и Марина Рагуш.

Из њихових текстова сазнајемо да се већ догодине може очекивати нови ТВ канал „Н1“, иза којег стоји корпорација која већ контролише кабловске оператере у Србији и БиХ. Један од „консултаната“ конгломерата је некадашњи амбасадор Империје у Београду, Камерон Мантер. Директор нове телевизије треба да буде Брент Седлер, некадашњи дописник Сиенена и пословни ортак бившег амбасадора Монтгомерија (МСМ - Монтгомери, Седлер, Матић).

Зашто? Мислим, ако је Балкан толико „неважан“ за Империју, ако је „све готово“ а сваки отпор узалудан - како то без престанка верглају медији Империје, а послушно понављају њихови домаћи квислиншки клонови - откуд потреба да се на већ наводно освојени Балкан пошаље прво Алџазира, а ево сад и Сиенен?  Империја очигледно сматра да домаћа пета колона није успела да до краја обави поверени јој посао, и да мора директно да се укључи у коначно сламање отпора: операцију „промене свести“.

Значи, и ова герила у којој многи малодушно сматрају да су постигли све што је могуће постићи, успела је да у довољној мери поремети планове Империје и квислиншког култа.

Међу родољубима се већ годинама вуче прича о потреби за патриотском верзијом Б92, али то је просто неоствариво. Телевизија захтева обимну логистику, која много кошта а веома је рањива на државни притисак. Нешто попут тенка: застрашујуће моћно на отвореном, али потпуно бескорисно у шуми. Зато државе по правилу имају тенкове, а герилци ракетне бацаче.

На светском плану, медијску доминацију Империје успешно је угрозила Русија. За само пет-шест година, телевизија RT (првобитно Russia Today, сада само RT) постала је једна од најгледанијих медијских кућа у Америци.

Дабоме, у напору да се пробије на западну медијску сцену, РТ ту и тамо чини грешке у корацима; на пример, када су о политици владе Србије питали жутократског амбасадора у Лондону, или кад су недавно у једну емисију позвали Џејмија Кирчика, медијског батинаша хомосексуалног лобија, који је гостовање злоупотребио за тираду о „геј правима“. Али иако вашингтонски естаблишмент рутински режи на РТ као „московску пропаганду“, све више Американаца схвата да вести које гледају на РТ нису „фризиране“ попут оних које им сервирају Сиенен, MSNBC, Фокс Њуз, итд.

Имајући то у виду, с правом се намеће питање зашто Москва не обраћа пажњу на Балкански медијски фронт - који је, како се види из најављеног доласка Сиененовог клона, итекако битан за Империју. Јесте да су на интернету већ присутни Руска Реч и Фонд Стратешке Културе, али од РТ нема ни трага ни гласа. Јавност у Србији и даље се „информише“ претежно преко телевизије, где апсолутну доминацију имају Империја и квислиншки култ. Кад Алџазира личи на пристојну алтернативу, све вам је јасно.

1 коментар:

Filip Bulovic је рекао...

We are The Borg. You will be assimilated. Resistance is futile.

По свему судећи The Borg није имао ту несрећу да налети на Србе уништитеље империја. Наш отпор до сад није био узалудан а сличан резултат очекујемо и убудуће.
Колико је уопште њихова пропагандна машинерија успешна? Са становишта елементарне психологије 25% становништва је физиолошки тупо и према томе подложно пропаганди телевизије. Ако томе додамо 10-20% запослених на режимским јаслама, ето нама отприлике 40% оних којима је режим одличан и који би гласали за њега. Мора се признати да је 40% достојан изборни резултат и када у земљи не постоји парламентарна опозиција, осим ДСС, тада ће сваки изборни резултат бити повољан и коалиција по вољи америчког амбасадора ће бити формирана. Пиљарска рачуница каже они ту стоје добро и јахаће нам на грбачи наредних 4 године.

Српска медијска герила и Руси

Са 44% становништва на интернету у Србији, српска медијска герила чини значајну штету окупаторовој пропаганди и смањује тих идеалних 40% на вероватно 32%. Наравно бирачки спискови су пуни мртвих душа па се то да поправити. Питати парламентарне и ванпарламентарне странке зашто је то тако и зашто излазе на изборе са таквим бирачким списковима. Колико је српска медијска герила трн у оку империје говори и чињеница да ја у овом тренутку не могу да нађем НСПМ на интернету. У неком другом тренутку неки други герилски извор информисања је ућуткан. Сада бих се ја упитао због чега се они, наши герилци, не преселе са швапских на руске сервере - тамо их сигурно нико неће ућуткати и блокирати.
Кад сам код Руса, св Александар Невски рече: "Није у сили Бог, него у истини". Лако је српској медијској герили када је истина, па самим тим и Бог, на њиховој страни.

Руси се исчупаше из очаја а ми још увек таворимо на дну

Ово је тема поменута у једном од старијих прилога. Мада смо ми и Руси блиски рођаци и у нашој и њиховој цркви свештеник исти језик говори, разлике постоје. Козачка песма "По горам Карпатским":

Заиграли трубы, трубы-барабаны,
Отворились двери, сам вышел басурман.

Како ја сад да преведем басурман на српски? Басурман је онај који није православан, иконе не поштује итд. Ми такву реч немамо, свако ко говори српски је за нас наш. И после се чудимо што нас салећу разне Ал Џазире, ЦНН и њима слични. Укључиш телевизор изађе басурман и Србин каже овај је наш а Рус би рекао овај није наш. Басурман нам у влади седи, у скупштини а ми опет, ко да нам је сврака мозак попила, у њему видимо Србина. Изгледа ћемо морати да научимо да се препознајемо као што су Руси урадили па ће нам можда бити боље. Наши и њихови су две различите ствари.