„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

четвртак, 30. јул 2009.

Докле?

Кад демократорска власт сутра изгласа Динкићев закон о "јавном информисању" (боље речено, Закон о репресији медија), вероватно ћу и ја постати "криминалац" у држави Србији, јер се забога усуђујем да кажем да је министар Динкић лажов, лопов и преварант. Ако је истинозборење злочин, онда ајде, пишите ме у злочинце.

Од сутра, било које новине у Србији које пренесу неки мој текст (између осталог) ризикују да их држава (тј. Млађа Министар) опљачка до голе коже на име некаквог фантомског новинарског стандарда. Каквог, бре, стандарда поред све оне багре из тзв. Друге Србије која комуницира искључиво пљувањем и псовкама (мислим превасходно на П. Луковића, али није једини)? Што ли неком од њих не стављају брњицу? Зато што им такав језик не смета. За демократоре екстремизам у ЕУнијаћењу није ни порок, ни грех, ни злочин - али свако родољубље је све троје.

Е сад, моја је срећа што нисам новинар, већ блогер, и што постојим на интернету, па не могу да пошаљу вуцибатине да ми растуре редакцију, заплене пресе или укину регистрацију. То је један од разлога што мислим да будућност припада блогерима, а не штампаним диносаурусима. Али кад су они већ тако бескрупулозни, онда не видим зашто бих ја морао да се према њима односим у рукавицама.

Врхунац Динкићевог цинизма је што сад гради некакву нову "странку региона" са локалним велможама, уз причу да ће све бити боље кад "паре престану да се сливају у тај грозни, паразитски Београд." Слободан Антонић је све лепо објаснио, па да сад ја овде не понављам. Није, додуше, рекао изричито да је управо Динкић одговоран што све паре иду у "грозни, паразитски Београд." Управо је Динкић, са својим кадром из Г17, ставио под своју шапу све финансије, и привредне регулативе Србије у протеклих 9 година. Сад кад више не може (или нема?) шта да опљачка из Београда, креће да комада Србију по регионима и тако посиса и оно мало крви што није успео досад.

Дабоме, није у тој вампирској работи сам. Саучесници су му све владе од Ђинђића наовамо, које су га пуштале да ради то што ради. Зар мислите да би без имплицитне подршке Демократорске Странке било могуће да се од Србије прави "Конфедерација европске покрајине Војводине и федерације европских региона Подриња и Поморавља" (Антонићев опис који итекако приличи)?

Ако вам још није јасно, упитајте се да ли ће Динкићев медијски линч да закачи, рецимо, "Е-новине" или сепаратистички лигашки лист "Слободна Војводина" (!). Дабоме да неће. За демократоре, велеиздаја није кривично дело. Потребна им је "СВ" да преноси изјаве попут оне некаквог аустроугарског поклисара од пре неки дан, да Србија мора да се "децентрализује" како би ушла у ЕУ.

(Ништа се, значи, није променило од 1908. наовамо - Србија мора да нестане, како би у Бечу и Бриселу могли мирно да спавају. Они на тај став имају право - али да ли ми имамо обавезу да им изађемо у сусрет?)

Немојте имати илузија да се ово може решити неким демократским путем, кроз институције система. Демократија је оно што Брисел и Вашингтон кажу да јесте. А постојећи систем је онај исти наслеђен од Кардеља и Броза, само пресвучен новим демократорским и "еурограђанским" тапецирунгом.

Већ девет година тај систем користе људи попут Млађана Динкића и осталих демократора и деформиста. Упитајте се, докле сте спремни да своју земљу препустите таквом олошу, пробисветима, лоповима и вампирима? Прошле године сте имали шансу да их победите гласачком кутијом. Сада вам остају крст, бели лук и глогов колац.

(Напомена: Управо сам сазнао да је гласање о овом абортусу од закона одгођено до краја августа; ваљда да се народ не досети. То не мења ни слово од овога што сам написао. Чак штавише, вероватно значи да је демократорско-вампирска власт слабија него што се чини, па они што не би да ”чачкају” јер се боје пораза итекако немају више изговора.)

8 коментара:

Тања је рекао...

...nekad ne ostavljam komentar jer je tako dobro, da ne bih nista niti dodala niti oduzela...bas kao i ovaj.

Тања је рекао...

...nego, da li je tim zakonom obuhvaceno i pisanje po blogovima? Da onda pripazim na izrazavanje ubuduce.

CubuCoko је рекао...

Колико знам, није. Али и да јесте, овако бих писао.

Aleksandar Gvozden је рекао...

Toliko napadan zakon, a ni rec nisam procitao sta mu, zapravo, ne valja...

I ne znam o kavim sansama za pobedu pricas, kada ja vidim da su svi isti (ili priblizno slicni). Glogov kolac i ostali kolci nam nece doneti nista dobro, dok ne pronadjemo vodje koji ce valjati...

CubuCoko је рекао...

Па јел’ то ја имам обавезу да анализирам овај закон иако су то већ урадили други људи (а ја поставио линкове на те анализе кад сам о овоме причао раније)? Нема потребе ни да измишљам топлу воду, ни да се понављам до бесвести.

А што се тиче ових што су ”сви исти,” моја поента је управо да решење није у промени кадрова, већ у промени гангренозног система. Нема ”вођа које ће ваљати” ако је систем калибриран за нешто друго.

Davor Nikolić је рекао...

Peti pasus o blogerima.

CubuCoko је рекао...

Ау, ”сјајно”. Прочитао сам данас и одлично ”фисковање” Панчића, на исту тему. Таман помислим пукли смо као народ, кад ме пријатно изненаде људи. Мислим, ови блогери. Од Васића, Панчића и осталих комесара Новог Поретка нисам друго ни очекивао.

CubuCoko је рекао...

За оне који се још чуде "шта ту заправо не ваља" ево једне добре анализе најпроблематичнијих ставки, написане нормалним а не досадним правним језиком.