„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

уторак, 26. јануар 2010.

Сувишно ђубре

Читаоци Сивог Сокола знају да често цитирам ауторе и текстове које објављује Нова српска политичка мисао (НСПМ). У ситуацији када је Србија готово у потпуности под шапом жутократуре, а медији су или директне огласне службе владајућих странака или квислиншке креатуре истих, НСПМ је оаза отпора али и здравог разума.

Али нигде у свету, па ни у Србији, нема ништа за џабе. Односно, све кошта, па тако и одржавање сајта НСПМ. Прошлог викенда је уредништво објавило апел потенцијалним донаторима да помогну опстанак часописа. Иако намеравам да пошаљем донацију, морам признати да то чиним са задршком. А ево зашто.

Један од послова за који се траже донације је и „модерација корисничких коментара“. Проблем је у томе што тај посао неко на НСПМ обавља стравично лоше. Мој став о коментарима уопште познат је редовним читаоцима: коментари, поготово анонимни, најчешће не доприносе ама баш ништа квалитету текста који се коментарише. Штавише, у већини случајева загађују дискурс и скрећу пажњу са битних на перифералне теме. Нити је реч о некаквом механизму повратне информације о ефектима текста, пошто се проценат читалаца текста који остављају коментаре по правилу мали.

Признајем да сам се не једном огласио коментаром на НСПМ. Не сећам се да су ме икада цензурисали, тако да ово није питање неке моје личне увређености. Најчешће бих хвалио кључне тачке добрих текстова, истицао исте у лошим (углавном глупостима душмана које би НСПМ, онако фер и академски, преносио без редакцијског коментара), али повремено и „ударио контру“ некој кретенчини која се ту иживљавала упркос модератору. Нажалост, таквих у последње време има све више. Кретенчина, мислим.

Верујем ја у слободу говора, али у јавности. Исто тако верујем у приватну својину. Овај блог је моје власништво, па самим тим и ја имам апсолутно право да бришем или пуштам коментаре на њему, и немам обавезу да будем „фер“ или „неутралан“, већ само доследан сопственим принципима. То исто важи и за НСПМ. Њиховом принцијелном и аргументованом побијању зла, глупости, мржње и лицемерја тзв. друге Србије нимало не помаже чињеница да без задршке објављују коментаре њених провокатора.

Није тешко препознати провокаторе, односно „тролове“: посао им је да запаљивим коментарима испровоцирају расправу која ће потрошити много времена и нерава осталих коментатора а целу дискусију огадити читаоцима, тако да се на крају нико неће сећати о чему се у ствари радило у самом тексту. Расправа с њима је потпуно бесмислена; када им неко разбије аргумент чињеницама, они брже-боље измисле нови аргумент, представе своје „чињенице“ или почну са вређањем, све време призивајући „правду“ и модератора да их заштити.

„Квалитет“ коментара није само проблем НСПМ, већ и интернета уопште. Ако имају публику и потпуну анонимност, сасвим нормални људи постану инкарнација Петра Луковића. Анонимност их ослобађа страха од одговорности за своје речи, а теоретски неограничена публика пружа прилику да „и они буду неко“. А најлакше је „бити неко“ пљувањем по бољима од себе.

У последње време ни не читам коментаре на НСПМ, а када и добијем инспирацију да прокоментаришем неки текст то радим овде. Да сутрадан укине коментаре, НСПМ не би ништа изгубила на квалитету, а уштедела би ко зна колико новца којим сада плаћа што модерацију што додатни проток података.

Све ово говорим зато што ми је стало до НСПМ. Не желим да пређу на модел нпр. Печата, где широка јавност може да прочита само пар текстова, а остало мора да купи. То можда има смисла из перспективе профита, али у политичком новинарству је од профита далеко важнији продор идеја. У протеклих неколико година сам од НСПМ много научио, а усуђујем се да кажем да су ту и тамо читаоци НСПМ научили понешто и од мене (из оних неколико текстова који су тамо пренесени). Зато ћу и постати донатор - али ћу увек имати задршку да се од тих донација плаћа чистач ђубрета којег врло лако може уопште и да не буде, али ето неко из НСПМ воли кад га има. Без потребе.

9 коментара:

Unknown је рекао...

Оде ми коментар на погрешан стари текст па да га понвим на правом мјесту, елем следећи коментар ми није објављен на "слободарском" НСПМ па ко велим да га понвоим испод оригинала па ко прочита, прочита - ако се и овде не загуби:

Ајд да и ја покушам па ако ме пусте, пусте, ако не учинио сам своју патриотску дужност :p
Елем моје искуство са НСПМ .... (нећу да користим ријеч "модератор" јер сматрам да то није веч је ријеч о горој појави али ако то назовем правим именом гарантовано неће бити објављено ако и овако) је скроз другачије.
На НСПМ је дозвољено много штошта осим критике ... НСПМ (то је смртни гријех). Значи мрка капа оно у вези страха од "Закона" јер се објваљују далеко теже ствари него што се стопира ... ако погађа сујету.
Од мојих задњих десетак коментара бар 2/3 нису објављени - већина је на неки начин била критика НСПМ.
Осим тога друга табу тема за НСПМ све више бива ћирилица.
А трећа је у успону: ЕУ без алтернативе. Ако којим случајем напишете да вам се чини (ма ја то напишем као чињеницу) да се кроз већину објављених ауторских текстова, који би као требали бити критични, у суштини провлачи нит о безалтернативности.
Сад имају још неке варијанте које се поједностављено своде на забрану критике НСПМ (или рецимо донација). Другосрбијанско лупање је прихватљиво али критика са исте стране (оне коју као НСПМ представља) је јерес.
Како не постоји могућност директног писања ауторима па да они процијене шта је за објављивање, а шта не то се препушта трећим лицима која онда својим личним ставом "боје" модерацију.
И за крај бих рекао да је мени све ближа следећа преформулација НСПМ девизе:
Коме је до моралисања у политици, нека иде на НСПМ.

CubuCoko је рекао...

Не слажем се са ”нешком” али објавио сам његов коментар аргумента ради. Нисам сигуран да НСПМ баш цензурише сваку критику. Ето, пренели су мој критички есеј о коментарима, а уопште нису морали; а нешто чисто сумњам да је то урађено намерно да мене истакне као громобран на којем би се иживљавао коментаријат. Али ме стварно чуде критерији (или њихово одсуство) када је реч о појединим коментаторима и њиховим испадима.

Са Месеца се види да су неки од њих чисте провокације, па опет прођу. Да ли се то модератори плаше да их невладници не оптуже за ”дискриминацију”? Па ако их већ сада часте надимцима типа ”Нова српска фашистичка мисао”, зар треба онда да их је брига?

Не могу ни да се сложим да НСПМ промовише ЕУнијаћење, иако се по мени превише женирају да ствари називају правим именом. Још мало па ће им и Антонић бити ”превише жесток”, шта? Али опет, ценим их и поштујем, са све примедбама. Само не знам који ће им клинац тај циркус са модераторима и коментарима, где се не зна ко шта пије, ал’ се свак ваљда нада да ће се наћи неко и да плаћа.

Unknown је рекао...

Да оставим још један коментар па у кревет.
Нисам ја написао да НСПМ цензурише СВАКУ критику већ је моје искуство (ради се о дужем времену) да су маказе све оштрије и активније.
Ја не бјежим од тога да немам длаке на језику али сматрам да се у већини случајева држим у границама прихватљивог осим ако ме неко баш не изазове. А НСПМ је чак пуштао и личне нападе/директне увреде на мој рачун (тада ми је било допуштено и да одговорим).
Дом ми је рецимо цензруисао ријеч "гузица" (рецимо ако напишеш да неко гледа своју гузицу онда им је то ваљда некултурно па то преформулишу) и још неколико примјера што значи да су (пошели?) са пуританством (када сам то напиао кроз реакцију на цензуру нису објавили).
Прије неки дан одкоментариса НСПМ (овај пут баш тако "НСПМ", до сада је обично бивао неко ко се представљао као "супермодератор", значи да је став редакције) да више неће толерисати коментаре о употреби два писма (један коментатор прилично често коментарише употребу латинице) што је за мене скандалозно (то сам и написао у виду коментара што "нормално" нису објавили) јер имплицитно тврде да српски има два писма.
А да не говорим о свим мојим необјављеним/цензурисаним коментарима у којима сам критиковао то што је НСПМ на "латиници" и ћирилици умјесто на гајевици/хрватском и ћирилици јер српски познаје само једно писмо.

Да ли промовишу ЕУнијаћење или не може се дискутовати (не на НСПМ јер критика тога бар са моје стране ријетко беше објављена, а није да нисам писао). Када НСПМ публикује текст једног аутора (не могу се сјетити имена) који кроз читав текст пише МИ, а имплицитно представља НСПМ, бар се тако потписао и тако је објављено, узгред наводећи аргументе против ЕУ, а на крају изводи закључак да нема другог пута него приближавање ЕУ ја то не могу другачије да схватим нега да је то став НСПМ.
Прије коју седмицу сам писао и директно редакцији са сажетком мојих ставова и описом текстова који ми нису објављени да их упознам о пракси њихових "модератора"/цензора. После тог писма ми ја мислим више ни један коментар није прошао, па ти то тумачи како хоћеш, а ја ћу како знам.
Написао сам и критички коментар о донацијама јер апелују да се паре дају, а тако третирају своје читаоце/коментаторе и написао да им више нећу донирати ништа.
Упоредио сам их и са листом Политика која је имала сличну историју: Прво је била блага цензура, па онда оштра, па сам ја ту негдје престао читати и на крају је завршила гдје јесте.
Написао сам да су они прву фазу прошли и да су ту негдје између прве и друге и да не тврдим да ће их задесити иста судбина али да су све индиције присутне и да АКО СУ склони паду пашће.
Нормално, ништа од тога није бојављено.
Критиковао сам их и за квазиобјективност јер су у функцији пропаганде неких политичких опција што кроз објављивање директних ауторских текстова, што кроз пренос текстова партијских гласила као што су Пешчаник, РТС, Блиц, Данас, Време, Политика, Е-новине ... али рецимо скоро потпуно игноришу СРС. Ни то није објављено итд.
Ти сад ово можеш да оцјењујеш како хоћеш, али за мене ће горе написано увијек бити сматрано за нешто у границама прихватљивог.
То што они објавише твој коментар као аргумент за или против не значи ама баш ништа. Па и Тачи има Србе у влади ша га нико нормалан не сматра за пријатељем Срба, као што и НСПМ објављује текстове са Е-новина па их нико нормалан неће сматрати за ЛДП-овце.

Ето то би било то. Свако пише из своје перспективе, тако и ја. У погледу НСПМ чини ми се да иду у скроз погрешном смијеру.
А да сјетио сам се још једне ствари коју сам био написао: То да су они бољи од већине (свих?) електронских медија у Србији не треба да их тјеши јер када су сви остали катастрофа није тешко бити бољи. Погоди да ли је ово објављено.

Unknown је рекао...

За крај:

Ја овдије говорим о уређивачкој политици/"модерацији" НСПМ.рс, а ни у ком случају о појединачним ауторима/објављеним чланицима. Да нема тих неких аутора и чланака као и луцидних коментара (да, мој је став изсзетно позитван по питању коментари да ли не - ја скоро ништа не бих цензурисао већ оставио да јавност процијењује шта је исправно или не - слобода говора па макар била глупост) не бих ни посјећивао НСПМ, али ако увидим да је то само наличје жутократије (још једна блажа варијанта СНС) онда више нећу трошити вријеме читајући блажу пропаганду ЕУ-без-алтернативе.

Референдум ДА али за савез са Русијом ако хоће да приме овако јадну и дволичну Србију.

Нимбус је рекао...

Одбаци, Соколе, сопствену сујету.
С презиром.
Тако се сазрева.
Шта мислиш: приличи ли `Сивом соколу` да буде тек кићено перо у перушки какве (некад моћне али...) оронуле птичурине?
Нешко је у праву. Дословце. Можеш ти с тим да се не слажеш, не помаже. Знаш зашто: зато што доста коментатора има иста искустава са НСПМ, само то не може да се види.
Једно је на НСПМ медиокретски-препотентна сујета. Примерице, неки лик из редакције мени је `ускочио у авлију` тј на емајл, напљувао ме због (цензурисаних) коментара, и завршио тираду реченицом коју до сада нигде нисмо чули: „ОВАЈ САЈТ ЈЕ ТЕСАН ЗА ОБОЈИЦУ!“.
Наравно да сам га `исцоолирао`.
Друго су ОБЈЕКТИВНА КРЕТАЊА. И, опет, све што ти је Нешко написао је тачно. Много грешиш што не читаш коментаре. Ево једног, адекватног:

1 субота, 30 мај 2009 23:04
Газда Груја
Бојим се да смо скувани, а да то нисмо ни знали.
А лепо нам је речено.
Жаба, може да се скува у лонцу, али само ако се температура воде постепено повећава. И док смо ми размишљали како да прогутамо жабу, у ствари смо сами били крекетавци.
"Јавља" ми се нешто...
2012. године очито, неће више бити Српске Војске (него нека мала професионална група на сталном раду у иностранству), Ћириличног писма (писаћемо латиничним, европским писмом), Српске Националне Државе (бићемо део регионалне уније), Црква ће бити модерна, реформисана, мостлајкли Екуменска ("екуменизам је добра ствар") и на новом, "тачном" календару, Устав Србије ће бити промењен, Војводина ће бити Република, Косовска "реалност" ће бити де факто легализована, и на крају (али не мање важно)ФК Црвена Звезда ће банкротирати и бити угашена.
Фактични све националне организације, групе и организације ће бити стављене ван закона и/или "ефективли" онемогућене у постојању. Омладина ће имати лепе пирсинге, "трибал" тетоваже и брендирану гардеробу купљену из увоза. Сви ће се звати Тара, Леа, Уна, Алекс, Миа, Ела...
Становништву (новом) ће бити свеједно ко су. Што се њих буде тицало, могу да буду и Чеси. Аустријанци. Није фрка. Никакве посебности, националне ни културне (чуј културне, па сви гледају Холивуд, и слушају ЕмТиВи зар не?) ни државне независности више бити неће (интегрејшн рулз).
Неће бити потребе више да се буде Србин.
Као у доба Јууууге... сећате се? Ја срећом, не.

Срећом, такође, па ћу тада ја најоштрије осуђивати овај најновији, (овај пут) потпуни културни (и сваки други) геноцид почињен над Србима.
Из Новгорода. Или Петерсбурга. Нисам још одлучио...

И, шта мислиш, зашто су турили, одједном, твоја два послаба текста?

CubuCoko је рекао...

Ђорђе, не разумем шта си хтео да кажеш овим. Можда зато што ја касно па сам уморан, али не могу да одгонетнем овај коментара. Ја сам сумњичав по природи, али идеја да је НСПМ у ствари у функцији жутократуре, као неки званични забран где људи могу да лају док каравани пролазе - то је и за мене мало превише.

Што се модерисања коментара тиче, па и рекох да је у најмању руку проблематично, ако не и горе. Али ако некога цензуришу на НСПМ, то не значи да не може да се изрази на другом месту. Широк нам интернет - имају блогови, други сајтови и форуми, па ко воли нек’ изволи.

Ово што је ”Газда Груја” написао јесте сценарио који се реализује, али ваљда против тога треба да се боримо, а не да трошимо време и труд на форумашење? Ако је то наведено као пример доброг коментара - прихватам, и рекао сам већ да има и таквих. Али онда важи управо она квалификација са почетка коментара, о перју на туђем шеширу (или птици) - зар Грујин коментар не би могао да буде фантастичан есеј на неком блогу или сајту типа ”Видовдана”, где би га више људи прочитало, уместо да буде затурен у коментару број 27 на вероватно неповезани текст на НСПМ?

О каквој се сујети онда ради?

Анониман је рекао...

Што се бизарног м,одерисања на НСПМ тиче, Ђорђе, о томе може да се прича, написаћу и сам неки осврт. Ово са аутором који те је контактирао на мејл (откад се па мејлови прилажу на коментарским обрасцима на НСПМ, тамо нема званичне регистрације?), свакако звучи некоректно, и верујем да си у прилици био и да то саопштиш човеку. Или да се жалиш уредништву ако је то било баш нападачки с његове стране и ако је ИКО искористио твоје електронске податке да сазна твој мејл (нисам сигуран, али мислим да је ово последње незаконито).

Него, овде ме је нешто друго инспирисало на јављање. Овај коментар "Газда-Грује" на НСПМ. По мени, један од ОСНОВНИХ недостатака НСПМ и њихове килаве модерације је управо та одлука да се буде ни баба ни девојка. Да се тамо пупштају и другосрбијашки тролови, али и овакве фрустриране кукумавке попут цитираног коментара. Схвата ли Газда-Груја да је овим својим јадиковањем препуним генерализација уствати учинио УСЛУГУ ИСКЉУЧИВО другосрбијашким пропагандистима који се ионако из петних жила труде да мрачњаштво, аутизам и тај карикатурални конзервативизам представе као некакав КЉУЧНИ део српског дискурса? Па извини, НИЈЕ тако. Чему, комнкретно, та фрустрирана жалопојка што Срби "гледају Холивуд"? Па гледале су га и наше деде, па шта? Зар ћу по газда-Груји бити доказани патриота ако спалим ДВД-ове Финчера, и кренем да гледам само Горана Марковића или неког сличног?

Уопште та параноја и затвореност не само да је НЕПРИМЕРЕНА српском менталитету (то је Морас и та француска црвљива десница од пре 100 г., да не упоредим с нечим још горим), него је управо читав српски СЛОБОДАРСКИ импулс, од Карађорђа наовамо, био усмерен на ОСТВАРИВАЊЕ Срба и српске приче у оквиру правила МОДЕРНОГ света. Коме је то сад пало на памет да фрустрирано кука и запомаже за некаквим произвољним тренутком у прошлости, па шатро, ево сад то губимо, деца нам носе пирсинге уместо да бацају камена с рамена као њихове чукундеде,кукуууууууу. Обашка што су и ти преци били модернији од својих, и тако уназад. Постоје основне законитости развоја и интеракције људског друштва. Ово што ти причаш за Србе, културолошки, за своју нацију може да каже и просечан Американац, Рус или Индонежанин. Живимо у доба када се свет обилази за мање од 24 часа, аман, бре. Када преко Интернета можеш са пола сата да накупиш литературе за коју ти је раније требало годину дана. Када људи режирају филмове, раде рачуноводство, лекторишу књиге... једни другима а да се нису никад УПОЗНАЛИ. Све то има својих мана и врлина, и све су то процеси који трају. Али је сулудо заговарати да нам спас лежи у томе да се оградимо зидом и угасимо светло. Ја НЕ БИХ желео да живим у земљи у којој ми неко Министарство Патриотизма њушка по кућној полици за књиге/филмове, у којој не смем черки да дам име које јој није носила чукунбаба, и слично. То НИЈЕ интерес Срба, није никад био.

Анониман је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Анониман је рекао...

Став по којем се растурачима Србије истовремено поклања и патент на напредност, јесте дубоко антисрпски став. У грујином коментару испадоше Чанак, Чеда и екипа безмало исти као Александар Пејн и Клинт Иствуд, па немојте да се заебавамо. Напротив: ОНИ НОСЕ МРАК и мрачне идеологије, ОНИ повампирују Хабзбурге, Хитлера (познат је и Чанков симболички однос са нацизмом, и нацистичка реторика виђених ЛДП-расиста с Пешчаника и сличних мрзитељских медија), ОНИ су увели апологетику усташког релативизатора Туђмана и ЅЅ-следбеника насера Орића као свој политички симбол и по томе ће их историја памтити. А МИ смо увек били на правој страни. Интерес Срба је да одбране свој интегритет и национални интерес, да изборе достојанство за своје жртве и да не дозволе да нам гори од нас пишу стандарде. Да се и културно и национално очувамо и напредујемо. Како такви, да дамо свој максимум у свету у којем живимо. Многе самозване патриоте би ваљало да прелистају наше умне људе из прошлости, Доситеја, Милетића, Бјелановића, Новаковића... мрачњаштво и затварање НИКАД нису били српска формула. И увек нам је и ишло кад смо гледали да нико не дамо испред себе у напретку. За то су нам преци гинули у устанцима, балкански и оба светска рата, и никад нису погрешили страну
А не ово, да се кука и запомаже што нам деца не живе у шестом веку и што волимо Холивуд. Па шта сад? Холивуд је ОПШТЕ место већ сто година? У доба наших унука, тће бити кинески филм верватно (који већ данас постаје глобални играч). А Холивуда ће се тада сећати посвећеници, као данас Париза 1900.

Ајд уздравље.

РЅ И да, ово ти је безвезе са "послабијим текстовима". Шта би изволели драги случајни коментатори, да им Небојша напише Карамазове на тему коментара по вебсајтовима? Оба текста су писмена, јасна и аргументована. Где је твој блог, па да видимо јел' пишеш боље?

РРЅ Око Новгорода и Петрограда, пази да се не разочараш. Ово како пише газда-Груја, лечи се времепловом у 1700-те. Русија данас почиње да туче Америку управо по тим тачкама (тржиште-привреда-слобода-земља-срећног-малог-човека) у којима је Америка толико дуго грабила (неоснован) монопол. И драго ми је да Руси данас играју тим картама. Хорор у којем се забрањује рокенрол а деца по закону носе САМО имена настала до петнаестог века, било би лако исмејати. И Амери би то волели да то Русија буде. Али Путин је свестан те игре

И они знају да он зна. И могу само да му пљуну под прозор