„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

уторак, 07. јануар 2014.

Христос се роди!


„Христос је образац човечности. Ако ми изгубио тај образац, нећемо имати чиме да се супротставимо најјачим савременим изазовима, окренутим пре свега против традиционалних и истинских представа о човеку.

Свима нама данас је крајње важно да се стално угледамо на лик Христа, да поредимо са њим своје мисли и поступке. Треба да се надахњујемо примером Његове безграничне љубави према људима. Његовом усрдношћу у молитвама и служењу небеском Оцу. Његовој скромности и кроткости. Његовој нетрпељивости према греху и трпељивости према грешницима. Његовој храбрости у подношењу тешкоћа земаљског живота. Његовој искрености и једноставности у разговору са другима. Његовој невиђеној пожртвованости која се у свему испољавала. Бог не долази у овај свет као моћни и славни цар, како би му сви служили и угађали. Он се скромно рађа у пећини за стоку, како би служио људима и дао свој живот ради њиховог спасења. Први пут у историји Бог је сам посведочио читавом свету какав треба да буде прави, истински човек. И не само показао, већ и дао све што је потребно да свако ко верује у Њега може да постане исти такав човек.

Тајна крштења нас уводи у Цркву – заједницу вере и преко свете евхаристије приобштава Телу и Крви Спаситеља, причешћује нас Божанској природи. Богослужење цркве подсећа нас на то шта је Христос извршио за наш спас, надахњује нас речју Божијом и примерима светих. Све то може да изазове дубоке промене у сваком од нас. Захваљујући животу у Христу, човек већ овде, на земљи, куша зачетак будућег вечног блага, живи у складу са оним духом љубави Божије која ће владати у животу будућем. По томе сви знају да сте ви Моји ученици, ако будете имали љубав међу собом, - говори нам Спаситељ.“

-  из божићне честитке Патријарха Московског и све Русије, Кирила

Нема коментара: