„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

субота, 12. март 2005.

Карикатура

Јутрос читам анализу Џастина Рејмонда на Antiwar.com о „чаробњаку из Вашингтона“
, и једна његова опаска - о континуитету „демократких револуција“ (тј. пучева) од Србије до Либана - ме подсјети на предратну карикатуру из сарајевског Ослобођења, из доба кад су то још биле нормалне новине.

Два човјека се срећу на улици и један каже, „Код нас је демокраЦИјА“. А други одговара, „А Код нас Грађани Бирају“.

Ах, времена када је КГБ још постојао...

5 коментара:

bojan је рекао...

Dragi Nebojsa,

Sto bre obmanjujea tamo te ljude (antiwar.com) da si ti anti-war? Ako si ti anti-war onda je Seselj najveci peacenik na kugli zemaljskoj.

Najvecu uslugu Srbima i Srbiji bi ucinio kad bi prestao da je branis, s obzirom da je branis sa pozicija onih koji su ih tako uspesno branili da ne vredi o tome ni govoriti.

Tri pitanja.
Kad si zadnji put bio u Srbiji?

Odakle ti ideja da je Maja Gojkovic lepo vaspitana (pa jos dama), je si li ti to upoznao/video?

Je l' to "Ah, vremena kada je KGB jos postojao..." mogu da shvatim kao zal za dobom kad si bio u kratkim pantalonicama ili sta?

PaulieC је рекао...

Драги Бојане,

премда нема потребе да изигравам Небојшиног адвоката, али, јеси ли некад чуо и за неки други "anti-war" од оног којем су те учили Другови на Курсу? Мислим, нешто изван дискурса "Пешчаника" на Б92 или томе сличног?

Још три питања;

- јеси некад читао НЕШТО (било шта) осим "Времена" и "Данаса" (рецимо, поменутог Рејмонда или било кога са Аntiwar.com-а, уместо Теофила и Пере Луковића)?

- чему помињање Шешеља (којег Небојша готово никад не помиње, али, ти ми звучиш као један од оних "Чедо, ожени ме"-ликова, па ми твоја острашћеност изгледа јасније) и ово непристојно оговарање даме (или како би је ти већ назвао) која није овде, вероватно не чита ово и сигурно ти неће одговорити (мислим, зар није боље да пронађеш неки вебсајт Маје Г., па да је питаш све што си желео да знаш а ниси имао кога да питаш)?

- треће, who died n' made you a king? Мислим, ко си ти да саветујеш Небојши, Јанку или Марку чиме би то они "учинили најбољу услугу Србији"?! Шта те квалификује за то? Јеси анкетирао по Србији па сазнао шта људи мисле о чудесном свету Интернет-блогерије или шта...?

Ево, овде си у прилици да БЕСПЛАТНО отвориш свој блог, као и Небојша, па да пишеш шта год ти је на души, а не да изиграваш Друга Цензора на туђим блоговима. Мислим, да си мало интелигентније изнео то што си желео, уместо лепљења (досадних и превазиђених) етикета, па да нешто и кажем, али, овако... Од мене ти је и ово превише.

Р.Ѕ. Небојша, свака част, и на "Балкан Експресу" и на блогу. Све најбоље!

PaulieC је рекао...

РРЅ.

Ово око "дивних времена кад је КГБ још постојао", Бојане, јеси некад чуо за иронију? Уствари, и није баш иронија, кад се сетим оног старог чланка Скота Меконела (такође са Antiwar.com-a), иначе уредника (КОНЗЕРВАТИВНОГ) Амкона, о старим републиканцима који су се "готово радовали" доласку руских трупа на Косово (јер знају оно што Бојан не зна - да Зла Империја данас живи мало западније и да би Другови Класици Комунизма данас били много срећнији тамо, него негде другде). Можда Небојша има линк тог Меконеловог чланка, а гледаћу и ја ако пронађем, па могу да поставим...

Gray Falcon је рекао...

Мада не осјећам обавезу да одговарам на ad hominem нападе (јер онда ништа друго не бих радио у животу), одговорићу на овај, јер нема шта да кријем.
1. У Србији сам задњи пут био сад, око нове године. Какве то има везе са било чиме?
2. Немам појма каква је Маја Гојковић, али ми мој одгој налаже да третирам сваку жену као a priori лијепо васпитану даму док се не покаже супротно. Али, какве везе има Маја Гојковић са размишљањем о манипулацији демократијом?
3. Свакако да сам носталгичан за Хладним ратом. Види само шта нам донесе "топли мир"! Мада мислим да је комунизам и a priori и емпирички погрешна идеологија, чињеница је да је свијет био много боље мјесто у сјенци пат-позиције двије империје, него сада, у бруталном свјетлу само једне. Ипак, овај коментар је замишљен као саркастични жал за временом у коме "демократија" није била државна религија, а сви су знали да је "револуција" начин освајања. Имам утисак да је свијет за ових 15-ак година постао много глупљи.
Ето, одговорих, мада овакав стил "дебате" одговоре не заслужује. Pauluc, хвала на подршци. Имам утисак да читаш Balkan Express, за разлику од bojana.

bojan је рекао...

Dragi Nebojsa,

Redovno citam Balkan Expres (Isto vazi za Justina i anti-war) i bas zato sam te pitao za Maju Gojkovic, da li je poznajes licno (ja sam imao ti nesrecu). Osim toga podsetio bih te da ona pripada partiji koja jos insistira na "gvanici Vivovitica, Ogulin..." (to bas i nije anti-war)

Pitanje kad si bio u Srbiji zadnji put je cisto zato sto mi se cinilo da si malo "iskljucen". OK nisi iskljucen - tim gore.

Apsolutno se slazem da je svet postao mnogo gluplji za ovih petnaest godina. Medjutim, na zalost, mi Srbi smo ispali najveci sarani. No za nasu glupost tesko da mozemo da krivimo pad berlinskog zida ili bilo koga drugog osim sebe. (Nesnalazenje u novim/nepoznatim situacijama jeste glupost)

Sve najbolje,

Bojan