„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

понедељак, 1. март 2010.

Вести из несвести: 1. март 2010

Неколико вести које су обележиле почетак марта, са коментарима:

Француски министар иностраних дела и чувени хуманитарац и србофил Бернар Кушнер посетио је Београд и уз велику помпу обишао Ђинђићев гроб, да би потом у Приштини грмео како је „независност“ те окупиране територије неповратна. Уместо да му Београд ускрати гостопримство као осведоченом србомрсцу и представнику непријатељске земље која подржава окупацију Косова и Метохије, Кушнера дочекаше са почастима. Ниједна озбиљна држава не би толерисала таква понижења, а Србија се њима поноси.

Кад смо већ код понижења, СПЦ је издала саопштење да ће устоличење патријарха Иринеја, најављено за крај априла, бити одложено за јесен. У образложењу се наводи да није било довољно времена за „адекватну организациону и логистичку припрему“ али и да „високи гости, домаћи и из света“ имају времена да испланирају пут. Мени ово не звучи нимало убедљиво. Како то да два месеца нису доста за планирање церемоније? Пре ће бити да нису добили дозволу од Тачија и Фејта да се појаве у Патријаршији. Толико о слободи и људским правима у „Косовији“...

Изненадила ме вест да је Ејуп Ганић, некадашња десна рука Алије Изетбеговића, ухапшен у Лондону и задржан у притвору. Или су Енглези напрасно одлучили да српске потернице ипак важе (за разлико од, рецимо, Бугара, Словенаца, Мађара или Колумбијаца, који су хапсили па експресно пуштали Тачија, Чекуа и остале „Косоваријанце“), или Ганићу, за разлику од вођа УЧК, Американци више не држе леђа. Занимљиво је да је сам Ганић демантовао да је ухапшен, и изјавио да је то „оркестрирано из Београда“. Али онда су вест потврдили и британска влада и Би-би-си, па сад би видите коме је веровати.

Збунила ме и вест да је покренута иницијатива да се посмртни остаци краља Петра II врате у Србију из Америке, где се тренутно налазе. Зашто? Је ли се то данашња Србија по било чему битно разликује од Брозове квази-републике која је краљу забранила повратак у земљу? Закони из тог времена још су на снази, Србија је и даље република и партијска држава, а партија на власти државу третира као своју приватну прћију. Док распродаје страним господарима све што може, не пада јој на памет да врати отету имовину „народних непријатеља“ који су страдали (између осталог) због оданости краљу.

Уосталом, зар на Дедињу још не стоји спомен-маузолеј његовом узурпатору? Ако неко хоће да утре пут за обнову монархије, мора прво да почисти наведени неред, а онда да нађе бољег кандидата за круну. А краља оставите да почива у миру док не буде имао где да се врати.

Нема коментара: