„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

четвртак, 5. април 2007.

Етно-инжењеринг

Слободан Антонић пише данас о реалној опасности "етно-инжењеринга" који је за непуних десет година произвео "црногорску" нацију, а сад ради на стварању "Евро-Срба." Наводи и неке алармантне резултате те ђавоље работе.

Нема овоме што је Антонић написао (комплетан текст) шта да се дода. Можда једино да идеолошки мотивисано фабриковање нација није нов феномен. Аустро-Угарска је ономад покушала да у Босни силом убеди народ да су "Бошњаци," а арбанашке кланове да су потомци Илира. Не треба заборавити ни националне "еманципације" после 1945.

Са последицама тих "пројеката" живимо и данас.

1 коментар:

Bob Rock је рекао...

Nemam sad vremena da detaljno analiziram ovaj clanak, kome itekako ima sta da se doda, ali bih izdvojio sledecu recenicu:

"Što se mene tiče – pa makar nikad ne ušao u Evropu – držaću se mišljenja da Srbi nisu ništa pametniji, ali niti išta gluplji od drugih naroda"

Znas kako je, jos je davno Dusko Radovic rekao sledece (u emisiji Beograde, dobro jutro):

"Sinoc je Zvezda opet tukla Partizan. Ali nama nije bitno ko je pobedio vec ko je bolji. A to se ne dokazuje rezultatima."

Ako cemo glupost ili pamet jednog naroda (ili njegove elite, svejedno, jer ona potice iz naroda) da merimo relativnom uspehu tog naroda u odnosu na okruzenje u kome se nalazi - onda su Srbi zasluzili epitet glupih. Tu se radi samo o situaciji na terenu.

Naravno, mnogo je lakse opravdati neuspeh time sto su svi drugi protiv nas. To je mozda tacno, ali to nije permanentno stanje, niti moze da bude. A ono sto moze da se uradi je da se limitira steta. Ne verujem da nam je bas to uspelo.

Tako da, gos'n Antonicu, ne morate da verujete da su Srbi gluplji, ali takvima su se pokazali. Bar u XX veku, za razliku od XIX. Ajde, mozda to ide u ciklusima, ko zna, pa cemo ipak u ovom veku nesto i da napravimo od ove drzave/nacije/naroda. Dace Bog, valjda.