„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

четвртак, 5. јун 2008.

КРВ И ПЕПЕО ЈАСЕНОВЦА

Потресни документарац Лордана Зафрановића о ужасу најмасовнијег стратишта нацистичке "Независне Државе Хрватске", филм Крв и пепео Јасеновца из 1983, остварење је које се више од једне деценије налазило у туђмановском "бункеру", и које је самог Зафрановића довело на својеврсну "црну листу" ХДЗ-овог режима деведесетих, као и у фактичко прогонство из сопствене државе и кинематографије (Зафрановић је деведесете провео у егзилу у Прагу). Филм је, однедавно, СА ЕНГЛЕСКИМ СУБТИТЛОВИМА и одличним уводом, доступан и на Јутјубу, из шест сегмената:

- први део;

- други део;

- трећи део;

- четврти део;

- пети део;

- шести део.

Филм у целини је доступан за (бесплатан) даунлоуд, овде и као (такође бесплатан) торент, овде.

Намера постављача (као ни овог блога), свакако није копање по ранама зарад дневнополитичких разлога. Трагедија Јасеновца је превелика за тако нешто. Нити наметање "колективне кривице" и доливање уље на ватру ионако затрованих српско-хрватских односа (затрованих и због дугогодишњег игнорисања ужаса попут Јасеновца). Треба респектовати и чињеницу да је овај филм режирао Хрват, по свој прилици и једини екс-југословенски редитељ који се непосредно и без компромиса ухватио у коштац са најкрвавијим поглављем историје своје земље. Дакле, намера за постављање овог филма је подсећање на наше невине сународнике и све остале жртве Јасеновца и "НДХ". Злочин не сме да се понови. А заборав је такође злочин. Вечна слава жртвама Јасеновца

2 коментара:

Тања је рекао...

hvala. ovo ce mi biti korisno u nekom buducem vremenu. deca nikad nisu cula za Jasenovac.

Aleksandar_Vladimir је рекао...

Odavno zelim da vidim taj film, koji je na JRT bio prikazan samo jednom. Postujem rezisera Lordana Zafranovica zbog cijelog njegovog opusa. Kakav veliki gubitak za hrvatsku kulturu!