„Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!“ (Његош)

четвртак, 9. фебруар 2006.

Брутална константа

Поводом Сумње више нема, Данијел пише:

..hteo bih u isto vreme da ti postavim pitanje koje jos uvek niko ne uspeva da odgovori: zasto protiv srba? Sta je to sto jos uvek Zapad trazi u istrebljivanju Srbije kao drzave i njeno suzavanje u oblast beogradskog pasaluka? ... Ono sto nisam uspeo jos da shvatim je kada ce sva ova manipulacija i protivsrpsko raspolozenje da prestane. Sta jos hoce? I zasto je u interesu svetskih sila ... da uniste Srbiju umesto da je kupe kao sto su uradili sa svim ostalim drzavama bivse Jugoslavije, a sto bi sa sadasnjom vladom bilo dosta jednostavno?


Одговор на питање "зашто Србе?" може се наћи у мемоарима разних светских политиканата који су се бавили Балканом у протеклих 15 година. Строб Талбот, у предговору за мемора Џона Нориса из МКГ (ICG) отворено каже да је Србија била једина која се одупирала походу НАТО на Исток, и да је као таква морала да буде уништена као пример.

Зашто се таква политика наставља? Па лепо кажу ти исти људи да мора да се "заврши посао" отпочет деведесетих. Ако садашње власти и невласти у Србији хоће да тај процес убрзају и олакшају предајом и продајом, тим боље, је ли.

Најчешће се за то наводи "нацистичка логика", у којој се Срби и Србија пореде се Немцима и Немачком после 2. светског рата, и "последицама" које морају да сносе за своја злодела. То поређење је не само гнусно и увредљиво, већ и апсолутно нетачно. Иронија је тим већа што је Талботова логика кажњавања Србије због пркоса Империји идентична логици Адолфа Хитлера за напад на Југославију у априлу 1941. Па кад се мало боље погледају мапе нацистичке поделе Југославије, виде се обриси садашње "реалности" коју су бомбама и резолуцијама створиле ЕУ и САД. Па ко је онда нациста, и ко је одговоран за шта?

Многи су поверовали у службену пропаганду да је за све био крив само и искључиво Милошевић, како би се предајом њега као жртвеног јарца ослободили беса Империје. Протеклих пет година је доказало без икакве сумње да је то била лаж, у коју су неки веровали из убеђења а неки јер је била довољно заводљива.

Не кажем ово зато што сам Србин, већ зато што логички размишљам: једина константа у понашању тзв. међународне заједнице у протеклих 15 година, од цепања Југославије и "мировних трупа" које то нису биле, до "хуманитарног бомбардовања" и "мирољубиве окупације," је његов изразито анрисрпски карактер. Сваки принцип, свака ситуација, сваки преседан може да се изврне тако да Срби нису у праву. Ако неко може да ми покаже да то није тачно, нека изволи.

Коментари су добродошли.

2 коментара:

Daniel Durini је рекао...

Nebojsa,

puno ti hvala na odgovoru. U skoroj buducnosti bi ga preveo na spanski i objavio i na svom blogu. Mada, jos uvek mi nije jasno. Jos jedanput je ostalo evidentno da antisrpska politika postoji i da su nje svi svesni. Ti pokazujes da je logika iza ove politike primerno kaznjavanje okupatora zbog svoje kriminalisticke proslosti (sto je, u najmanju ruku sumnjivo i uopste ne dokazljivo) Ali u danasnje vreme, vlada Srbije i Crne Gore ne samo de se ne opire na NATO i anglo-evropsku integraciju, nego (kako si i ti to sasvim odlicno objasnio) tezi za tom integracijom kao da je u tome spasenje i nirvana. Pitanje ostaje, kada ce prestati ta anti-srpska politika? Kad vise ne bude bilo Srbije?

Puno pozdrava,
Daniel.

CubuCoko је рекао...

Данијеле, ако добро разумем, питаш зашто се антисрпска политика наставља упркос квислинзима? Из неколико разлога, претпостављам (не могу да знам тачно, само да нагађам на основу расположивих информација): прво зато што Империја зна тачно ко су и какви су ти квислинзи, и да њихово мишљење не дели већина Срба; а друго, зато што је већина политиканата који се баве Балканом досад усвојила властиту пропаганду о Србима, па их инстинктивно мрѕи и презире, и сходно томе се понаша. Значи, један фактор је лични, а други политички.